Απόψεις

Ηταν Γαλατοπέμπτη αλλά και του Ρυζόγαλου !

Η Πέμπτη της Αναλήψεως, σαν και χθες 2/6 , εκτός απο τη  Θρησκευτικότητα της    έχει και τη λαογραφική ιστορία.  Ιστορία η  οποία πριν μερικές 10ετιες ήταν μια ζωντανή πρακτική!

Ήταν  η Γαλατο-Πέμπτη,   η Πέμπτη που πήρε το όνομα της από το Γάλα που άφθονα μοίραζαν οι Κεχαγιάδες  σε όσους δεν  το  είχαν ,. Ακομη και  αυτοί που  είχαν   1,2 κατσίκες πάντα περίσσευαν  ένα μέρος για τον Γείτονα,  για αυτόν που δεν είχε ζωα! .

Τα δε παιδιά  εκείνης της εποχής με μπουκάλια στα χέρια  πήγαιναν  στις γειτονικές  μάντρες και οι κεχαγιάδες  αυτή τη μέρα είχαν τους σκύλους δεμένους!

Το Γάλα των οικογενειών με  καναδυό  προβατίνες  και  κατσίκες   αυτή τη μέρα άλλαζε προορισμό στα  και αντί για  τυροκόμιση  πήγαινε για ρυζόγαλο !

Αυτή  η Μερα η  Γαλατοπέμπτη,  ήταν και του Ρυζόγαλου! ,  Οι γειτόνισσες  αντι  για γάλα μοίραζαν και ρυζόγαλο  και  ήταν   η χαρά των παιδιών . Όχι όπως τώρα:  δεν τρώω το ένα,   δεν τρώω το άλλο , “μαμά γαριδάκια !

Σήμερα η συνήθεια   έγινε ανάμνηση και έθιμο,   που ακομη από κάποιους  τηρείται,  αν κρίνω από τη Φωτογραφία που είδα αναρτημένη από τον  Σάκη Σούνιο, η οποία  τραβήχτε μάλλον στον Κατάλακκο ..

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button