Απόψεις

Έχουμε μπει στην άνοιξη, πριν λίγη ώρα, 11.37 – 20/3/21

Από σήμερα μπαίνουμε στην άνοιξη

Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης

Στις 11:37 η ώρα σήμερα το πρωί, 20 Μαρτίου, ξεκινάει και επίσημα η άνοιξη.

Η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι τις 21 Ιουνίου, που είναι το θερινό ηλιοστάσιο

Το επίσημο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία που θα υπάρξει σήμερα, πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου, στις 11:37 ώρα Ελλάδος.

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο της γης θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Οι ισημερίες – η εαρινή και η φθινοπωρινή – καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια – το θερινό και το χειμερινό – προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα – όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον – εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Καλή άνοιξη, λοιπόν!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button