Περιοδικό

Έφτασε στο Άγιο Όρος

Έφτασε στο Άγιο Όρος

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, σε ένα μήνα περίπου στις 21 Ιουνίου θα έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, έρχεται το καλοκαιράκι, και ο ήλιος πλησίασε στο Άγιο Όρος. Για να μάς χαρίζει από εκεί τα μαγικά ηλιοβασιλέματα, που μοιάζουν σαν ρομαντικός πίνακας ζωγραφικής!

Ένα από τα αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι το ηλιοβασίλεμα. Μόλις παίρνει να βραδιάσει χιλιάδες κόσμος μαζεύεται για να απολαύσει ρομαντικά τον ήλιο να δύει στο πέλαγος. Παρόμοια και στη Μύκονο.

Ένας ρομαντικός Αμερικανός με τη γυναίκα του είχαν ακούσει για τα νησιά της Ελλάδας και αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Μύκονο. Πλήρωσαν μια περιουσία σε αεροπορικά εισιτήρια, σε ξενοδοχείο κλπ. και το πρώτο βραδάκι πήγαν να δουν το ηλιοβασίλεμα. Εκεί, όπως λέει το ρεπορτάζ, τού ζήτησαν να πληρώσει πεντακόσια (500) ευρώ για τη θέση.

Κρίμα, γιατί αν ρωτούσε σε ποιο ελληνικό νησί είναι το τέλειο, μοναδικό και ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα, θα διάλεγε την Λήμνο!

Κάτι ξέρουν όσοι είναι στις παραλιακές καφετέριες τα βραδάκια στη Λήμνο και απολαμβάνουν το φραπεδάκι ή το παγωτό τους με θέα τον Άθω και το ανοιχτό πέλαγος.

Το ηλιοβασίλεμα στη Λήμνο δεν είναι μόνον μοναδικό και εντελώς δωρεάν, αλλά είναι επίσης και ευλογημένο. Την ώρα που δύει ο ήλιος στον Άθω του Αγίου Όρους, εάν ο καιρός είναι καλός μπορεί να ακούσεις κάποια από τις καμπάνες των μοναστηριών απέναντι να χτυπάει για τον εσπερινό.

Το 1893 που ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο της Μονής Παντελεήμωνος τοποθετήθηκαν σ’ αυτό 32 καμπάνες, που σε βάρος ξεπερνούν τους 28 τόνους. Η μεγαλύτερη από αυτές ζυγίζει 13 τόνους, έχει διάμετρο 2,70 μ και περιφέρεια 8,71. Για να χτυπήσει χρειάζονται δύο τουλάχιστον μοναχοί. Όταν χτυπάει ακούγεται σε όλη την νοτιοδυτική ακτή του Αγ. Όρους καθώς και στην χερσόνησο της Σιθωνίας στην Χαλκιδική..

Στη Λήμνο, λοιπόν, είναι το πιο τέλειο και ευλογημένο ηλιοβασίλεμα! Και εντελώς δωρεάν!

Αν είσαι ρομαντικός τύπος, πρέπει οπωσδήποτε να πας Λήμνο και να απολαύσεις, εκτός από τα άλλα, και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα με φόντο υπ Άγιο Όρος στο βάθος του ορίζοντα!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button