Λήμνος

Εκδηλωση για τη Βαρβαρα Βαγιάκου – Βλαχοπούλου και το νεο της βιβλιο, με φοντο τη Λημνο !

Εκδηλωση για τη Βαρβαρα Βαγιάκου - Βλαχοπούλου και το νεο της βιβλιο,  με φοντο τη Λημνο !

Γράφει η Νίτσα Δώρα

Μια ξεχωριστή τιμητική παρουσίαση του λογοτεχνικού-ποιητικού έργου της δικής μας Βαρβάρας Βαγιάκου Βλαχοπούλου, έγινε χθες, στο Κεντρικό των Αθηνών Λύκειο των Ελληνίδων, στο υπέροχο νεοκλασσικό της οδού Δημοκρίτου, Σε  μια αίθουσα κατάμεστη από τις κυρίες του φιλολογικού τμήματος του Λυκείου, ξεχύλισαν χρώματα, πινελιές, αρώματα και ευωδιές του νησιού μας.

Η κυρία Ελένη Κοτίνη, φιλόλογος Ελληνικής, Αγγλικής, Γερμανικής φιλολογίας, με ένα εξαιρετικό δοκίμιο, μας περπάτησε χέρι χέρι με την ποίηση της συγγραφέως, στα μονοπάτια της λημνιάς φύσης.  ‘΄ Προβάλλει το νησί της, το κρατάει ατόφιο στην καρδιά της, το ζωγραφίζει με το μοναδικό της εργαλείο της ποιητικής της τέχνης, όπως κάνει ο ζωγράφος με την παλέτα του. Το νησί της το ονομάζει, πατρίδα νερομάνα,

πάγκαλη κόρη φορτωμένη μάγια, των νιάτων αστραποβροντή, πηγή των οραμάτων, ακόμη και ιερή κοιτίδα της, λυτρωτική της αγκαλιά και αραξοβόλι της.”

Το όλο της έργο προλόγησε η εμπνευσμένη έφορος του τμήματος κυρία Φώφη Ραζή. Η αγαπη της και εκτίμηση για την προσωπικότητά της συνεφόρου Βαρβάρας εκφράστηκε συγκινητικά.

Το πεζό της έργο ανέλυσε η φιλόλογος κυρία Έφη Κάμφωνα, ειδική βιβλιοκριτικός και παρουσιάστρια βιβλίων και μας έδωσε να καταλάβουμε την δύναμη της γραφής της και την προσφορά της στη λαογραφία του νησιού της.

Επίσης αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο της “Τι άρωμα φοράς γιαγια;” που μόλις εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει προσεχώς στην Αθήνα.

Όλες οι κυρίες που απαρτίζουν το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων ήταν εκεί για να τιμήσουν την Βαρβάρα. Όλες ήθελαν να μιλήσουν και είχαν μια ανοικτη αγκαλιά , για την επί 30 χρόνια προσφορά της στον εθελοντισμό. Υψηλά φρονήματα, υψηλά ιδανικά.!

Η Βαρβάρα σύστηνε με περηφάνεια εμάς τις λίγες Λημνιές που ήμασταν εκεί κι απολαμβάναμε την εκδήλωση.

Ανάμεσα στο κοινό και η δημοσιογράφος, συγγραφέας,  Ευρωβουλευτής κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη.

Ο προφορικός άνετος και άμεσος επίλογος της συγγραφέως μας έφερε δάκρυα στα μάτια.

Στο τέλος τα κεράσματα , όλα από τα χεράκια της γιαγιάς Βαρβάρας.Δεν έλειπαν τα θαυμάσια βενιζελικά της ,τα οποία φάνηκε να τα γνωρίζουν όλες.

Και βέβαια όλες εκδήλωναν την επιθυμία να γνωρίσουν το νησί μας.

Τελικά  ‘Τι άρωμα φοράς γιαγιά;”

Το ΑΡΩΜΑ της ΛΗΜΝΟΥ, απάντησε και έκανε το ακροατήριο να εισπνεύσει την ξεχωριστή ευωδιά του!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button