Επίκαιρα

Μια βδομάδα χωρίς μακαρόνια, κριθαράκι και άλλα ζυμαρικά

Μια βδομάδα χωρίς μακαρόνια, κριθαράκι  και άλλα ζυμαρικά

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Μποϊκοτάζ στην Ιταλία για να πέσουν οι τιμές

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των τροφίμων στην Ιταλία [όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη] έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ιταλικού τραπεζιού, με το βάρος αυτό να είναι ιδιαίτερα εμφανές σε στα αγαπημένα τους ζυμαρικά. Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα για την προστασία των καταναλωτών καλεί σε μια εβδομαδιαία εθνική απεργία ζυμαρικών που ξεκινά στις 22 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση της Ρώμης  σε έκτακτη συνάντηση αποφάσισε να μην παρέμβει στις τιμές.

«Η απεργία των μακαρονιών είναι για να δούμε αν η παραμονή των ζυμαρικών στα ράφια θα μειώσει τις τιμές, σύμφωνα με τη μεγάλη αγγλοσαξονική παράδοση του μποϊκοτάζ των αγαθών», δήλωσε ο Furio Truzzi, πρόεδρος της ομάδας Assoutenti. «Η τιμή των ζυμαρικών είναι απολύτως δυσανάλογη με το κόστος παραγωγής.»

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πιο απότομα στην Ευρώπη από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες – από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία – λόγω του υψηλότερου κόστους ενέργειας και εργασίας και των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί εδώ και μήνες από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού για το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών.

Τα καταστήματα και οι προμηθευτές έχουν κατηγορηθεί για τον λεγόμενο «greedflation«, τον λεγόμενο πληθωρισμό  της απληστίας, ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Νιώθοντας την πίεση, ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν περιορίσει τις τιμές στα βασικά είδη ή πίεσαν για συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ ώστε να μειώσουν το κόστος, κάτι που είναι δημοφιλές στο κοινό, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τις τιμές των τροφίμων.

Η γαλλική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία τριών μηνών με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για μείωση των τιμών σε εκατοντάδες βασικά και άλλα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να παραταθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Βρετανία – όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει φτάσει σε υψηλά 45 ετών – συζητά μια παρόμοια κίνηση.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Κροατία έχουν επιβάλει ελέγχους τιμών για είδη όπως το μαγειρικό λάδι, ορισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος, αλεύρι σίτου και γάλα.

Η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι θα ενισχύσει την παρακολούθηση των τιμών συνεργαζόμενη στενότερα με τις 20 περιφέρειες της χώρας, αλλά δεν θα επιβάλει τέτοια όρια.

Η Ισπανία έχει αποφύγει τους ελέγχους των τιμών, αλλά κατάργησε κάθε φόρο προστιθέμενης αξίας στα βασικά προϊόντα και μείωσε στο 5% τον φόρο στο μαγειρικό λάδι και τα ζυμαρικά στο μισό.

(πηγή: Ολύμπιο Βήμα).

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button