Λήμνος

Ελεον. Γεώργα: Δώστε την πάγια προκαταβολή στις Κοινότητες !

Σήμερα η δημοτική παράταξη “ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ” κατέθεσε αίτηση προς το Δήμαρχο Λήμνου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ,την οποία εν συνεχεία κοινοποίησε στον Υπουργό Εσωτερικών.

Ακολουθεί το κείμενο της αίτησης:

“Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού μας  Συμβουλίου την 23-12-2019, οπότε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2020, υπογραμμίσαμε την υποχρέωση σύστασης πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες, καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού που κληθήκαμε να ψηφίσουμε, δεν είχατε συστήσει πάγια προκαταβολή σε βάρος σχετικού κωδικού. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

Επανειλημμένως από το χρόνο ψήφισης του προϋπολογισμού έως και σήμερα το ζήτημα έχει απασχολήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο με σχετικές τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από την πλευρά σας.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν  62038/5-9-2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με θέμα «Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες», η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3440/τ.Β/11-9-2019:

«Αναπροσαρμόζεται το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ενώ παράλληλα γίνονται αναγκαίες προσαρμογές, δεδομένου του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας των κοινοτήτων, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την έναρξη ισχύος των διατάξεων των άρθρων 80-90 του Ν. 4555/2018».

Περεταίρω, η σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες αποτελεί απευθείας εκ του νόμου υποχρέωση για τους δήμους της χώρας ( παρ. 8 του αρ. 266 του Ν. 3852/2010) και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια οργάνου του δήμου.

Το συνολικό ποσό της πάγιας προκαταβολής  κατανέμεται σε κάθε κοινότητα, με απόφαση της οικονομικής  επιτροπής.  Η ως άνω υπουργική απόφαση εξεδόθη κατ’ εφαρμογή και εξουσιοδότηση του νόμου και δεν προβλέπεται δυνατότητα άρνησης της δημοτικής αρχής να συστήσει πάγια προκαταβολή στις κοινότητες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω και γνωρίζοντας τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως άμεσα φέρετε προς ψήφιση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο τροποποίηση του προϋπολογισμού περιλαμβάνοντας τη σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες.”

Αναμένουμε να γίνει άμεσα αυτό δεν έχει γίνει έως σήμερα!

Ελεονώρα Γεώργα

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button