Απόψεις

Έλλειψη εργατικών χεριών – Γιατι συμβαινει αυτό

Έλλειψη εργατικών χεριών

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μεγάλη έλλειψη υπάρχει σε εργατικά χέρια, τόσο στις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο, κυρίως, στις αγροτικές δουλειές, όπως π.χ. στα θερμοκήπια της Κρήτης, στην συγκομιδή φρούτων, καρπών κ.α. Αποτέλεσμα, μειωμένη παραγωγή και αύξηση τιμών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι περισσότεροι Αλβανοί, που δούλευαν μέχρι πρόσφατα στις σκληρές δουλειές, έφυγαν για τη χώρα τους και την Ευρώπη αναζητώντας πιο ελαφριές και καλύτερα πληρωμένες δουλειές.

 

Και τίθεται το εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν πάνε να δουλέψουν οι Έλληνες, που παραπονούνται ότι υπάρχει και ανεργία;

Να σημειωθεί ότι τα μεροκάματα πληρώνονται πολύ καλά, 35-40 ευρώ.

 

Τον καιρό των παππούδων μας οι οικογένειες ήταν πολυμελείς και οι γονείς πολύτεκνοι, έκαναν 5 – 8 παιδιά.

Τα παιδιά αυτά από πολύ μικρά, από 10 χρονών, βοηθούσαν σε όλες τις χειρωνακτικές και βαριές γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά το Δημοτικό Σχολείο, ακόμα κι αν ήταν πολύ καλοί μαθητές, δεν συνέχιζαν παραπέρα, αλλά δούλευαν μαζί με τους γονείς.

 

Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα νέα ζευγάρια κάνουν μόνον ένα (1) παιδί και από μικρό το μαθαίνουν να μη κουράζεται, να έχει όλες τις ευκολίες, ανέσεις και διασκεδάσεις. Του κάνουν όλα τα χατίρια, κι αυτοί και οι γιαγιάδες.

Έτσι, αυτά τα παιδιά δεν μαθαίνουν να προσπαθούν και να κουράζονται ούτε καν το κρεβάτι τους να στρώνουν, να πλένουν τα πιάτα κλπ.

Το μυαλό τους είναι μόνο στη διασκέδαση και την καλοπέραση.

 

Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, τα παιδιά από πολύ μικρά, από το νηπιαγωγείο, μαθαίνουν να συμμετέχουν υπεύθυνα στις δουλειές του σπιτιού, κι όταν μεγαλώσουν και σπουδάζουν στο Λύκειο η το πανεπιστήμιο, το καλοκαίρι που δεν έχει μαθήματα, όπως και τις άλλες διακοπές τον χειμώνα, δουλεύουν οπουδήποτε. Και μόλις πιάσουν μια μόνιμη δουλειά μοιράζονται τα έξοδα και τους λογαριασμούς της οικογένειας η ανεξαρτοποιουνται  και φεύγουν από το σπίτι για να ζήσουν στο δικό τους.

 

Σε μας εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες από τη σύνταξη τους βοηθάνε τα 60χρονα «παιδιά» τους και τα 25χρονα εγγόνια.

 

Οπότε, τα παιδιά και τα εγγόνια δεν δυσκολεύονται καθόλου να διαλέξουν. Γιατί να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια, τα περιβόλια και τα θερμοκήπια, μέσα στον καύσωνα να ξεπατωθούν στην κούραση;

Δεν είναι καλύτερα η δροσερή θάλασσα, τα μπαράκια, τα ποτάκια, οι καφετέριες τα πάρτι και οι ντισκοτέκ;

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button