Λήμνος

Ένα ταξίδι στην καρδιά της ζωντανής  αγροδιατροφικής κληρονομιάς του νησιού

Καλησπέρα σας κύριε Κότσαλη, ευχόμαστε το μήνυμά μας να σας βρίσκει καλά!
Με το παρόν email, και εκ μέρους της ομάδας του MedINA, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την όλη σας συμβολή και συνεργασία σχετικά με το εορταστικό διήμερο “Στο Παναγύρ’ – Γιορτές Λημνιάς Γης”.
Συνημμένα θα βρείτε ευχαριστήρια επιστολή και το απολογιστικό κείμενο για το διήμερο. Επιπλέον εδώ, αποστέλλουμε ορισμένες φωτογραφίες – ενθύμιο των όμορφων στιγμών που περάσαμε.
Ευελπιστούμε σε αντίστοιχες μελλοντικές δράσεις και συνέργειες για την ανάδειξη της λημνιακής αγροδιατροφικής ταυτότητας!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Εύα Γλυκοπούλου

Γιορτές Λημνιάς Γης:  Ένα ταξίδι στην καρδιά της ζωντανής  αγροδιατροφικής κληρονομιάς του νησιού

 Ένας μήνας περίπου έχει περάσει από τότε που γιορτάσαμε όλοι μαζί τη Λημνιά Γη με τους καρπούς της και οι μνήμες μας επιστρέφουν ξανά εκεί. Στη Λήμνο που μοιραστήκαμε το υπέροχο φαγί της, το μοναδικό κρασί της, γνωριστήκαμε καλύτερα, γλεντήσαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, ανταλλάξαμε ιδέες και οράματα για το μέλλον του νησιού μας.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2024 ετοιμάσαμε μια γιορτή ιδιαίτερη για όλους μας, μια γιορτή που σταμάτησε για λίγο τον χρόνο για να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την ανάδειξη της λημνιακής αγροδιατροφικής ταυτότητας – μάς έδωσε τροφή για σκέψη και κίνητρο για νέους, μεγαλύτερους στόχους. Παράλληλα, το διήμερο ήταν η καταλληλότερη αφορμή να πανηγυρίσουμε για την πρόσφατη εγγραφή της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Λήμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το σαββατόβραδο της 14ης Σεπτεμβρίου, η καρδιά της Μύρινας γέμισε μυρωδιές από το ζυγούρι με φασόλια πουρέ της Μάλαμας Μπανάβου, από το εστιατόριο «Φλωμάρι» τα μανιτάρια και τον ψευτοπετεινό της Μιχαλίτσας Καγκή, από το εστιατόριο «Στης Μιχαλίτσας». Τη σκυτάλη στα ανοιχτά μαγειρέματα πήρε η Νικολέττα Πρέκα με τα αυτούδια, τα οποία συνδύασε με σωτέ λαχανικά και μούστο, ενώ σερβίραμε τον πεντανόστιμο άφκο της Γιώτας Ζούγκα, από το εστιατόριο «Μεταξύ μας». Δεν έμεινε μπουκιά από το εκπληκτικό Κασπακ’νο του Ηλία Κελεμένη, ενώ μας εξέπληξε η δροσιστική σαλάτα του Γιάννη Κάβουρα – συνεργατών της Σχολής Ανώτατης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Λήμνου. Γλυκαθήκαμε ξανά και ξανά από την παραδοσιακή κουρκούτα της Σόφη Χαψή, συγγραφέα του βιβλίου μαγειρικής «Ευωχία Λήμνου» και γευτήκαμε τον χειροποίητο καβουρμά της οικογένειας Παλαίστρουω. Και όλα αυτά, συνοδεία των μοναδικών αρωμάτων και της πλούσιας γεύσης του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, ΠΟΠ ποικιλίας του λημνιακού αμπελώνα και της ιστορικής ποικιλίας Καλαμπάκι ή Λημνιό, που είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε μέσα από τα εξαιρετικά κρασιά που μάς κέρασαν τα οινοποιεία Γκαράλη, Κουκουλήθρα, Χατζηγεωργίου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου.

Όλα τα πιάτα είχαν ως βάση τοπικές πρώτες ύλες που προσφέρθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς/εμπόρους του νησιού: ζυγούρι από το κρεοπωλείο Αρβανίτης, μανιτάρια από τον Γιώργο Χατζηπαυλίδη και τον Χρήστο Καγκή (Μανιτάρια Λήμνου), πατάτες και λαχανικά από τον Ιωάννη Μαυρουδή, άλευρα, σιτάρι και φλωμάρια από την Οικογένεια Ποριάζη, όσπρια από την εταιρεία Σαλαμουσάς Agrifood, φακές από τη Γεωργία Χατζόγλου, πετιμέζι από τη Σόφη Χαψή και τυριά από την οικογένεια Χρυσάφη-Παραδασιακά Προϊόντα Λήμνου. Η βραδιά έκλεισε  με το Λύκειο των Ελληνίδων που όχι μόνο χόρεψε και ερμήνευσε χορούς τοπικούς, αλλά μας έκανε να τραγουδήσουμε και να ενώσουμε τα χέρια, ακολουθώντας γνώριμα βήματα και σκοπούς.

 

Το πρωινό της 15ης Σεπτέμβρη ανταμώσαμε ξανά και περιηγηθήκαμε στην παραγωγική ενδοχώρα του Λήμνου, είδαμε από κοντά τους παραδοσιακούς ληνούς, τα υπόσκαφα πιθάρια, όπου γίνεται η ωρίμανση του μούστου κι επισκεφθήκαμε τα οινοποιεία Γκαράλη και Χατζηγεωργίου. Οι οινοποιοί μάς ξενάγησαν στους χώρους οινοποίησης και γευσιγνωσίας, μοιράστηκαν πολύτιμες εμπειρίες, μάς ταξίδεψαν με ιστορίες στο ξεκίνημα και την εξέλιξή τους και μάς έφεραν πιο κοντά στην αμπελοοινική παράδοση του νησιού και τις τοπικές ποικιλίες αμπέλων που μόνο στον τόπο αυτόν γεννιούνται και μοσχοβολούν. Στις διαδρομές αυτές, είχαμε τη χαρά να μας συνοδεύσει η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λήμνου και Διευθύντρια της Σ.Α.Ε.Κ. Λήμνου, κυρία Ιουλία Λυγδά.

Οι «Γιορτές Λημνιάς Γης» δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί χωρίς την αιγίδα και την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Λήμνου που παραχώρησε τον χώρο της εκδήλωσης και προσέφερε την υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τους ανθρώπους που έμπρακτα υποστήριξαν τις δράσεις.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του νησιού υποστήριξαν το όλο εγχείρημα, προσκαλώντας την τοπική κοινότητα απ’ άκρη σ’ άκρη. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους  ραδιοφωνικούς σταθμούς Limnos FM 100 και M.Ε.Α.Σ. – Ράδιο Λήμνος 97,9 που χορήγησαν ηχητικά σποτ προωθώντας, από την πλευρά τους, τις εκδηλώσεις.

Καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος, κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η δύναμη της τοπικής παραγωγής και της παράδοσης, μέσα από τη γαστρονομία, ενώνει τους ανθρώπους. Το διήμερο δεν ήταν απλώς μια γιορτή, αλλά και μια εκδήλωση αφιερωμένη στον πλούτο της Λημνιάς Γης και σε όλους αυτούς που τη φροντίζουν. Οραματιζόμαστε μια Γιορτή που θα αποτελεί σημείο συνεύρεσης και εφαλτήριο τοπικών συνεργειών, αναδεικνύοντας τη ζωντανή αγροδιατροφική κληρονομιά του νησιού.

Το εορταστικό διήμερο και όλο το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market» υλοποιείται από το MedINA με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button