Απόψεις

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτοιμα να λειτουργήσουν, αλλά στις 15 Ιουνίου

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτοιμα να λειτουργήσουν, αλλά στις 15 Ιουνίου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ακατανόητες είναι μερικές αποφάσεις του Υπουργείου Τουρισμού, ειδικά φέτος που όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο δοκιμάζονται πολύ σκληρά και έχουν φτάσει στα όρια του λουκέτου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου μόνο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και τα camping.

Αντίθετα, τα εποχιακά ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, (ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές επαύλεις/κατοικίες θα λειτουργήσουν από 15 Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό στις 8/6 είναι η εορτή του Αγίου Πνεύματος, ορόσημη ημερομηνία που την προσδοκούν εναγωνίως χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μετά από 3 μήνες περίπου απραξίας, πενίας, στα όρια οικονομικής κατάρρευσης. Απολύτως κατανοητό, λόγω COVID-19,  αλλά αδικαιολόγητη η καθυστέρηση μέχρι 15/6.

Ανοίγοντας μόνο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, αυτομάτως σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν μόνο τα ξενοδοχεία πόλης, αφού το 90% των ξενοδοχείων τουριστικών προορισμών είναι εποχιακής λειτουργίας.

Ποια θα είναι η όλη εικόνα του Αγίου Πνεύματος;

Ο κόσμος από την μεριά τους περιμένει ανυπόμονα για μία ανάσα ξενοιασιάς, ξεκούρασης, μακριά από την κλεισούρα, ευκαιρία για απόδραση σε έναν Ελληνικό Τουριστικό Προορισμό.

Το ερώτημα είναι, πού θα βρουν να διαμείνουν οι ψυχολογικά και σωματικά εξαθλιωμένοι πολίτες, ώστε να πάρουν μία ανάσα δροσιάς; Ουσιαστικά πουθενά. Τα ελάχιστα νομίμως εν λειτουργία ξενοδοχεία δεν θα μπορούν να καλύψουν την ζήτηση, αναγκαστικά θα αναζητήσουν καταφύγιο στα λιγοστά και άκρως επικίνδυνα υγειονομικά διαμερίσματα τύπου Airbnb εφόσον για έναν περίεργο και ακατανόητο λόγο δεν υποχρεούνται να τηρούν πρωτόκολλα υγιεινής έναντι COVID-19 ,πιστοποιήσεις, πυρασφάλεια, αστική ευθύνη ,όπως είναι υπόχρεα να τηρούν τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα κύρια και μη.

Με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις πόλεις τους και οι επιτηδευματίες της εστίασης και των καφετεριών θα περιμένουν πελάτες που δεν θα δουν ποτέ. Ο στραγγαλισμός της τοπικής οικονομίας των τουριστικών προορισμών για μία ακόμα φορά είναι επιβεβαιωμένος.

Η λύση είναι μία και μοναδική, να ανοίξουν τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, από 1η Ιουνίου. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την φύση τους είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με συνήθεις δυναμικότητα 6-7 δωμάτια, τα πιο πολλά χωρίς κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, με ανεξάρτητες εισόδους το καθένα, πολλά δεν έχουν ούτε καν χώρο υποδοχής, η υποδοχή γίνεται ανέπαφα με ασφάλεια, χωρίς ρυπογόνο κεντρικό κλιματισμό, χωρίς συγχρωτισμό.

Επίσης είναι πιστοποιημένα, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής έναντι COVID-19 ,με πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αστική ευθύνη, με τακτικές απεντομώσεις και μυοκτονίες.

Τι πιο ασφαλές για τους ψυχολογικά και σωματικά εξαθλιωμένους συμπολίτες μας; Οι εύλογες απορίες που δημιουργούνται στους αναπολώντας δύο μέρες ξεκούρασης συμπολίτες μας είναι:

  • Γιατί δεν ανοίγετε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κύριε Υπουργέ και ειδικοί επιστήμονες της Υγείας; Αφού τόσο επιδέξια μας προστατεύσατε από τον COVID-19 και τηρήσαμε με καθολική επιτυχία τα μέτρα προστασίας για το καλό μας;
  • Γιατί δεν μας αφήνετε να περάσουμε δύο μέρες ξενοιασιάς με ασφάλεια μακριά από τον φόβο του Covid-19;
  • Γιατί μας εξαναγκάζετε να διαμείνουμε σε ένα μη ασφαλές κατάλυμα χωρίς πιστοποιήσεις έναντι Covid-19; Αρνούμαστε να πάμε σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι αυτό γίνεται επί τούτου για να πάρουν την μερίδα του λέοντος τα ελάχιστα νόμιμα ξενοδοχεία που θα λειτουργούν.
  • Γιατί δεν αφήνετε τους συμπολίτες μας να απολαύσουν το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος με ασφάλεια και ταυτοχρόνως να αναπνεύσουν οικονομικά όλοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού;

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button