Περιοδικό

Εννιά φορές στις δέκα…

Εννιά φορές στις δέκα

Επιμέλεια Θόδωρος Δημητριάδης

Σας παίρνουν τηλέφωνο και το κλείνουν; Τι σημαίνει αυτό;  Αν σας έχει τύχει να σας πάρουν τηλέφωνο και να το κλείσουν αμέσως τότε έχετε μάλλον πέσει θύμα Wangiri, ή τουλάχιστον προσπάθησαν να σας εξαπατήσουν με την μέθοδο του ενός κουδουνίσματος. Ξαφνικά ένας ξένος αριθμός κάλεσε το τηλέφωνό σας. Και είναι από μια χώρα που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ. Και κάθε φορά τα καλούντα ψηφία αλλάζουν ελαφρώς, καθιστώντας αδύνατο να τα μπλοκάρετε. Κουδουνίζουν μία φορά το τηλέφωνό σας και μετά κλείνουν. Είστε στον πειρασμό να τους καλέσετε πίσω, αλλά δεν πρέπει, διότι όλο αυτό είναι μία τηλεφωνική απάτη Wangiri και θα σας κοστίσει ακριβά.
Η απάτη Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια σας. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω, μια χαμένη κλήση, ακόμη και από έναν μυστηριώδη διεθνή αριθμό. Και η επαναλαμβανόμενη φύση της απάτης (δεν είναι ασυνήθιστο να λάβετε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις σε μια μέρα) προσθέτει στην υπόθεση ίντριγκα και πίεση.

Τι θα συμβεί αν θα υποκύψετε στο scam και τους καλέσετε πίσω;

Η κλήση σας καταλήγει σε έναν ακριβό αριθμό με χρέωση. Στη συνέχεια, θα φροντίσουν να σας εξαναγκάσουν να παραμείνετε στη γραμμή, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο κρατάτε τη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν και τόσα περισσότερα θα χάσετε.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι απατεώνες βασίζονται σε ένα συνδυασμό κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Ορισμένα θύματα δήλωσαν ότι τους είπαν ότι έχουν κερδίσει ένα βραβείο, συνήθως χρήματα, και ενθαρρύνονται να περιμένουν στη γραμμή για να το διεκδικήσουν. Άλλοι απλώς δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος, υποβάλλοντάς τους να ακούν μουσική αναμονής, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο.
Η απάτη Wangiri προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος είναι Ιαπωνικός και σημαίνει “ένα (κτύπημα) και κόψιμο”. Και όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια πραγματικά διεθνής απάτη, με τα θύματα να διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Προειδοποιήσεις σχετικά με την απάτη έχουν κατά καιρούς ειπωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, και άλλων χωρών. Στις ΗΠΑ, η FCC έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές για αυτό.
Η συνήθης τακτική της απάτης του Wangiri είναι η κλήση από διαφορετική χώρα από αυτή του καλούμενου. Έχουν αναφερθεί κλήσεις από αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη όπως η Μαυριτανία, η Λιβερία, οι Κομόρες και το Τσαντ, καθώς και από μικροσκοπικά έθνη του Ειρηνικού όπως οι Νήσοι Κουκ και το Ναουρού (πληθυσμός 10.756).
Όμως μην νομίζετε ότι η απάτη Wangiri δεν υφίσταται και από τα πιο προηγμένα κράτη. Το Δεκέμβριο του 2019 χιλιάδες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου βομβαρδίστηκαν από δόλιες τηλεφωνικές κλήσεις από ελβετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.
Εάν σας έχουν κατακλύσει με μυστηριώδεις αναπάντητες κλήσεις, μπορείτε να αναζητήσετε στο Google τους αριθμούς αυτούς, ώστε να δείτε αν και άλλα άτομα έχουν υποστεί Wangiri από τους ίδιους αριθμούς, επιτρέποντάς σας να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας ότι είναι απάτη.
(Πηγή:
hellasnow.com και Λευτεριά 18-1-24)

 

Συμπέρασμα: 

Προσοχή, δεν απαντάμε σε άγνωστους αριθμούς. Όπως έκανε και ο Λουκιανός Κηλαηδώνης:

https://youtu.be/TUaVtl7pF6g

Θα κάτσω σπίτι θ’ αράξω σπίτι
Λοιπόν απόψε δεν πρόκειται να βγω
Θα κάτσω σπίτι θ’ αράξω σπίτι
Κι άμα πεινάσω τηγανίζω καν’ αυγό

Και όταν ακούω να χτυπάει το τηλέφωνο
Θα το κοιτάζω και δε θα απαντώ
Γιατί όταν χτυπάει το τηλέφωνο
Εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button