Απόψεις

Έρχεται το αυτόματο οφσάϊντ

Έρχεται το αυτόματο οφσάϊντ

Επιμελεια : Θ. Δημητριάδης

Ακόμα παραπονιούνται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για το γκολ που πέτυχαν στον αγώνα πρωταθλήματος πριν τρία χρόνια με την ΑΕΚ στην Τούμπα, το οποίο κατακυρώθηκα κανονικά από διαιτητή και επόπτη. Και οι δυο πήγαν στη σέντρα για τη συνέχεια στο παιχνίδι – το οποίο έληγε με νίκη του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε, γιατί ο διαιτητής άλλαξε γνώμη και ακύρωσε το γκολ ως οφσάϊντ. Με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΟΚ να χάσει το πρωτάθλημα, ακριβώς εξαιτίας αυτής της φάσης.

Το οφσάϊντ σχεδόν πάντα αμφισβητείται από την αμυνόμενη ομάδα, ακόμα κι όταν στις αθλητικές εκπομπές αναλύεται η φάση από ειδικούς, όπως λ.χ. ο Βαρούχας στις λεγόμενες «αμφισβητούμενες φάσεις».

Να θυμηθούμε τι λέει ο κανονισμός του ποδοσφαίρου:

«Ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ εάν βρίσκεται στο αντίπαλο μισό του γηπέδου (στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η μεσαία γραμμή) και ταυτόχρονα είναι πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος, και από τη μπάλα και από τον προτελευταίο αντίπαλο.

Ένας ποδοσφαιριστής δεν βρίσκεται σε θέση οφσάιντ αν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αντίπαλο ή αν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους δύο τελευταίους αντιπάλους. 

Το γεγονός και μόνο ότι ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, δεν αποτελεί παράβαση. Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ διαπράττει παράβαση και τιμωρείται μόνο αν τη στιγμή που η μπάλα αγγίζεται ή παίζεται από έναν συμπαίκτη του, αυτός αρχίζει να εμπλέκεται ενεργά στο παιχνίδι, κατά την άποψη του διαιτητή, με το να επηρεάζει το παιχνίδι ή με το να επηρεάζει έναν αντίπαλο του ή με το να αποκτά πλεονέκτημα ευρισκόμενος στη θέση αυτή.

Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ δεν διαπράττει παράβαση αν δεχθεί τη μπάλα απευθείας από τέρματος λάκτισμα ή από επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια ή από γωνιακό λάκτισμα (κόρνερ). Σε περίπτωση παράβασης οφσάιντ, ο διαιτητής καταλογίζει ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, το οποίο εκτελείται από το σημείο στο οποίο διαπράχθηκε η παράβαση».

 Το οφσάιντ είναι ένας από τους πρώτους κανονισμούς που εδραιώθηκαν στο ποδόσφαιρο, πριν αυτό πάρει τη μορφή με την οποία το ξέρουμε σήμερα και έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μοντέρνα μορφή του ποδοσφαίρου. Θεωρείται από τους πιο περίπλοκους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και πολλές φορές παίκτες, προπονητές και θεατές θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το διαιτητή και τους βοηθούς του σε έναν αγώνα.

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αναθεώρησης του κανονισμού από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο ώστε ο κανονισμός να είναι αποτελεσματικός και να βελτιώνει την ποιότητα του ποδοσφαίρου ως θέαμα. Εντούτοις, κάθε νέα αναθεώρηση δεν αφομοιώνεται εύκολα και έχουν υπάρξει αντιδράσεις Τα τελευταία χρόνια ο κανονισμός του οφσάιντ έχει δεχτεί κριτική και υπάρχουν προπονητές, παίκτες ή αναλυτές που τείνουν προς την κατάργηση ή την αλλαγή του.

Η FIFA φέρνει το αυτόματο οφσάϊντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Θέμα χρόνου μοιάζει μια κομβική αλλαγή στον καταλογισμό οφσάιντ, ο οποίος θα γίνεται με μήνυμα στο βοηθό διαιτητή και χωρίς εξέταση της φάσης.

Το σύστημα VAR άνοιξε δρόμους για ακόμα μεγαλύτερη επιρροή της τεχνολογίας στις διαιτητικές αποφάσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου, η οποία -όπως φαίνεται- θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αλλάζοντας μέχρι και τη διαδικασία καταλογισμού οφσάϊντ.
Ο Αρσέν Βενγκέρ, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της FIFA στο τμήμα παγκόσμιας ανάπτυξης ποδοσφαίρου, μίλησε στην εκπομπή “Living Football” για το ζήτημα του οφσάιντ και τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο θα εντοπίζεται στους αγώνες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για μία τεχνολογία που βρίσκεται ήδη υπό δοκιμή (η πιο πρόσφατη έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του Κατάρ τον Φεβρουάριο) και η οποία στέλνει σχεδόν στιγμιαίο σήμα στο βοηθό διαιτητή για το αν ένας ποδοσφαιριστής είναι σε θέση οφσάιντ.
Ο βοηθός και ο πρώτος διαιτητής αποφασίζουν μόνο για το αν ο εκτεθειμένος ποδοσφαιριστής επηρεάζει τη φάση ή όχι.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε περιπτώσεις οφσάιντ.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει εντοπισμό κατεύθυνσης της μπάλας, ανίχνευση άκρων των ποδοσφαιριστών και αλγόριθμους, ώστε να παράξει τρισδιάστατο μοντέλο της θέσης ενός παίκτη και να γίνει η σύγκριση της θέσης του με τη θέση οφσάιντ.
“Τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ νομίζω ότι θα είναι έτοιμα για το 2022.
Αυτοματοποιημένο σημαίνει ότι θα πηγαίνει απευθείας το σήμα στο βοηθό, ο οποίος θα έχει στο ρολόι του ένα κόκκινο φωτάκι που θα του λέει αν υπάρχει ή όχι οφσάιντ”,
εξήγησε ο Αλσατός παράγοντας.

Η ομάδα TRACAB της σουηδικής εταιρίας ChyronHego στοχεύει να στέλνει την πληροφορία στους διαιτητές μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, χρόνος πολύ μικρότερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει:
“Προσώρας, έχουμε καταστάσεις στις οποίες οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται πάνω σε γραμμές για να δούμε αν είναι σε θέση οφσάιντ ή όχι.
Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που χρειάζεται να περιμένουμε είναι γύρω στα 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1:20, μερικές φορές λίγο παραπάνω, όταν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Είναι σημαντικό, επειδή βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται κατόπιν, για οριακές καταστάσεις.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό βήμα”.

Ο σύμβουλος της FIFA και επικεφαλής στο πρόγραμμά της για παγκόσμια ποδοσφαιρική ανάπτυξη, Αρσέν Βενγκέρ δήλωσε,

“Πιέζω πολύ σκληρά να έχουμε τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ, που σημαίνει ότι το σήμα θα πηγαίνει κατευθείαν στο βοηθό”,

 

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΦΣΑΙΝΤ

Ο Βενγκέρ αναφέρθηκε και στην εξεταζόμενη αλλαγή του ορισμού του οφσάιντ. Ο πολύπειρος ποδοσφαιράνθρωπος έχει εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να αλλάξουν τα δεδομένα και πλέον να μην καταλογίζεται οφσάιντ αν ένας παίκτης βρίσκεται έστω σε ένα σημείο πιο μπροστά από έναν αντίπαλο, αλλά αν ολόκληρο το σώμα του είναι πιο μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο. Μάλιστα, ο Βενγκέρ αποκάλυψε ότι θα υπάρξει πειραματική χρήση του νέου κανονισμού στην Κίνα το επόμενο διάστημα:
“Αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι ένα πείραμα 6 μηνών, με τη μισή σεζόν να παίζεται με τον παλιό κανονισμό και τη μισή σεζόν με τον καινούργιο.
Στη συνέχεια θα βγάλουμε συμπεράσματα.

Γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν 4 οφσάιντ σε έναν αγώνα Premier League. Με βάση την ανάλυση των καταστάσεων που κάναμε, θα έχουμε μόνο 2 οφσάιντ με το νέο κανονισμό.
Έχουμε και οριακές περιπτώσεις, στις οποίες ο επιτιθέμενος μπορεί να έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτό που περιμένουμε, οπότε πρέπει να το δοκιμάσουμε”.
Οποιαδήποτε αλλαγή που έχει να κάνει με το οφσάϊντ, πάντως, δεν αποφασίζεται απ’ τη FIFA, αλλά από τον IFAB, το θεματοφύλακα των κανονισμών του ποδοσφαίρου, ο οποίος εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές.
(Πηγή: Ολύμπιο Βήμα)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button