Περιοδικό

Φασολάδα-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*. 

ΣΟΥΠΑ ΦΑΣΟΛΙΑ (Φασολάδα)

Μεταξύ των οσπρίων τα οποία απαιτούν μούλιασμα σε νερό αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα είναι τα φασόλια.

Μουσκεύουμε για αρκετές ώρες τα φασόλια και έπειτα τα ξεπλένουμε. Βάζουμε το ανάλογο νερό να βράσει, προσθέτοντας διάφορα χόρτα, όπως κρεμμύδια, καρότα, σέλινο και μαϊντανό κομμένα πολύ ψιλά (η αναλογία τους ποικίλει ανάλογα, ο μέσος όρος ωστόσο για μισή οκά φασόλια είναι 50-60 δράμια κρεμύδια, 40-50 δράμια καρότα και 30-40 δράμια ρίζας σέλινου και μαϊντανού). Επίσης αν επιθυμούμε προσθέτουμε και ντομάτα ανάλογα και τέλος το λάδι, αφήνοντάς την να βράσει μέχρι να χυλώσει.

Σε περίπτωση που δεν είναι καλοβρασμένα και δεν έχουν χυλώσει τότε διαλύουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι με νερό και το ρίχνουμε πριν να αποσύρουμε από την φωτιά.

Καλή σας όρεξη!

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια της αλλοδαπής και το 1930, εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής. 

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια. 

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button