Λήμνος

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΗΣ: "Ο τόπος μας έχει τιμητική θέση στην ιστορία" και μια σημαντικη Ανακοινωση !

 

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΚΑΜΙΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ,  ΤΗΝ ΚΥΡ. 11/8/19,  Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ… Η.Κ.  

 

Χαιρετισμός – Ομιλία Γιώργου Κωνσταντέλλη (Καμίνια, 10/08/2019)

 

Αξιότιμοι κυρίες & κύριοι Διοργανωτές,

Αξιοσέβαστοι Προσκεκλημένοι,

 

Η αγάπη για το νησί μας και ο άρρηκτος δεσμός με την γη που γεννηθήκαμε εμείς, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, είναι η αιτία που συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς εδώ, απόψε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση και ταυτόχρονα για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω την συγκίνησή μου, με τον σύντομο αυτό χαιρετισμό.

Η σημερινή βραδιά είναι μια ξεχωριστή βραδιά για μένα.

Ως  Έλληνας, ως Λημνιός, ως Καμινιώτης νιώθω υπερήφανος  που ο τόπος μας έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό, με αποκορύφωμα την Πολιόχνη, η οποία ιστορικά αποτελεί την αρχαιότερη Ευρωπαϊκή πόλη και ταυτόχρονα το πρώτο Βουλευτήριο. Χάρη στις επίμονες & επίπονες ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, την δεκαετία 1920 – 1930, η Πολιόχνη ήρθε στο φως και αναδείχθηκε σε σύμβολο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, παγκόσμιας αξίας και ακτινοβολίας.

Ως άνθρωπος, νιώθω την ανάγκη να σας εκμυστηρευτώ τα ανείπωτα συναισθήματά μου, όταν πήρα την επίσημη πρόσκληση για απόψε και είδα στην φωτογραφία τον πατέρα μου, Βασίλη Κωνσταντέλλη, σε ηλικία 14 χρονών. Και τώρα στέκομαι εδώ, στο χώρο που έκανα τα πρώτα μου βήματα, στο σχολείο που τέλειωσα την 1η τάξη, πριν φύγω με την οικογένειά μου για τον Καναδά. Έτσι, η σημερινή εκδήλωση, με αγγίζει προσωπικά και οικογενειακά…

Αγαπητοί Φίλοι,

Ο  τόπος μας έχει τιμητική θέση στην ιστορία. Μια ιστορία που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν. Η συνεισφορά μας στον Ελληνικό Πολιτισμό είναι σημαντική, ανεξίτηλη και αποτελεί σημείο αναφοράς. Καλούμαστε λοιπόν από ιστορικό χρέος, να την κάνουμε κτήμα και των επόμενων  γενεών. Να την μεταλαμπαδεύσουμε, έτσι ώστε να γίνει αρωγός και στοιχείο υπερηφάνειας για τους Λημνιούς Νέους. Γιατί, όπως είπε ο κορυφαίος μας, Γιώργος Σεφέρης: «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Πρέπει, λοιπόν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη μας, να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Εγώ, προσωπικά, πάντα είχα αυτή την άποψη και παρ’ όλο που αρκετά χρόνια της ζωής μου τα έζησα στο εξωτερικό, η σκέψη μου δεν έλειψε ποτέ από το νησί μας. Άλλωστε, όταν είσαι μακριά, στα έντονα συναισθήματα για τον τόπο σου, προστίθεται και η νοσταλγία.

Η πρώτη μου έμπρακτη προσπάθεια ήταν η αποτύπωση σε 2 τόμους, μέρους της ιστορίας & λαογραφίας του νησιού μας με την συμβολή και την συμμετοχή πολλών αξιόλογων φίλων, ανθρώπων σημαντικού κύρους των γραμμάτων,  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σαν επόμενο βήμα, προτίθεμαι να δημιουργήσω ένα πολιτιστικό – περιβαλλοντικό  κέντρο στο χωριό μας, τα Καμίνια, που θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Πρωταρχικός σκοπός, οι σημερινές, αλλά και οι επόμενες γενιές του νησιού μας και της Ελλάδας ολόκληρης, να έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και την μακρά ιστορία, κυρίως του αρχαιολογικού χώρου της Πολιόχνης. Αλλά και της Λήμνου,  που χάνεται στα βάθη των αιώνων και, όπως προείπα, λάμπρυνε το Ελληνικό και Παγκόσμιο «Γίγνεσθαι».

Εύχομαι να αγκαλιάσετε το από καρδιάς μου εγχείρημα αυτό.

Σας ευχαριστώ θερμά!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button