Λήμνος

Για το μεγαλο Λημνιο ζωγραφο τα 7 και 8 μποφορ δεν σταθηκαν εμποδιο να ειναι μαζι μας !

Για το μεγαλο Λημνιο ζωγραφο τα 7 και 8 μποφορ δεν σταθηκαν εμποδιο να ειναι μαζι μας !

Για το μεγάλο Λημνιό  Ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη, του οποίου μια  αναδρομική έκθεση  με 120 περίπου έργα στην Πινακοθήκη του Κοντιά είναι σε εξέλιξη,  ήταν ο λόγος,  σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού Καλοκαιριού, στις 12/8,  στο χώρο τις προϊστορικής Μύρινας.

Το μελτέμι των 7 μποφόρ με ριπές 8, δεν στάθηκε ικανό να κάνει ζημιά στην παρουσίαση του έργου του Κοψίδη, αφού όσα ειπώθηκαν ήταν τόσο σημαντικά,   που ήταν αδύνατο να τα πάρει ο άνεμος.

Οι βασικοί ομιλητές, ο  επιμελητής της Έκθεσης Ρ. Κοψιδη,  Σπύρος Μοσχονάς και η φιλόλογος με εργασία στο έργο του Κοψιδη,  Άσπα Αρώνη Κότσαλη, αναφέρθηκαν στο έργο του Λημνιού Ζωγράφου με   τέτοια παράθεση στοιχείων και δύναμη λόγου , που κράτησαν το ακροατήριο σε συνεχές ενδιαφέρον, καθώς μάλιστα είχαν και μια πλούσια προβολή εικόνων και ας “βούλιαζε” η οθόνη απο τον αέρα.

Ειδικά για   την “εμμονική”  επιμονή του Κοψίδη,  στο ζωγραφικό του έργο και στα γραφτά του,     στο κάστρο του Κάστρου (αργότερα Μύρινα) όπως το  αφηγήθηκε`  η Ασπα Αρώνη Κότσαλη,  είχε όλα εκείνα  τα Λημνιακά  στοιχεία , που κράτησε  το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σε υψηλά επίπεδα.

Η Λιλή Ρούλια,  Πρόεδρος του Συλλόγου Κοντιατινών Αθηνας,  που είχε την ευθύνη  της  παρουσίασης  της εκδήλωσης,  το έκανε χωρίς τους συνηθισμένους βερμπαλισμούς,  με λιτό τρόπο.

Την εκδήλωση   άνοιξε η φιλόλογος και πρώην Δήμαρχος Μύρινας,  Δέσποινα Βογδάνου Κωνστάντιου, επί Δημαρχίας της οποίας ο Ράλλης Κοψιδης επέστρεψε μετά απο πολλά χρόνια στη Λήμνο των παιδικών του αναμνήσεων  και η τότε Δήμαρχος τον υποδέχτηκε στο Δημαρχείο  και σε δεύτερη επίσκεψη του  σε μια ειδική τελετή του απένειμε  το ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ  της Πόλης.

Στις επισκέψεις αυτές μπήκε το θέμα της δημιουργίας Πινακοθήκης Κοψίδη στο Μύρινα με έργα που θα χάριζε ο ζωγράφος, όμως το σχέδιο κόλλησε  στην τοπική  αδράνεια  και στη δυσκολία  προσφερόμενων  χώρων με βασικό,  με επιλογή του Ρ. Κοψιδη, το κτίριο Βόντελα.

Αργότερα επί Δημάρχου Σκαμάγκη, ο οποίος επανακκινησε το θέμα δημιουργίας πινακοθήκης,  ο Ραλλης Κοψιδης εστειλε στο Δημο   ένα σπουδαίο έργο και μεγάλων διαστάσεων το οποίο κοσμεί το δημαρχιακό Γραφείο !  

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button