Γιατί οι ψαροταβέρνες σερβίρουν πρώτα την σαλάτα

Γιατί οι ψαροταβέρνες σερβίρουν πρώτα την σαλάτα
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι σερβιτόροι ρωτάνε κατά σειρά 3 πράγματα:
1) Πόσα άτομα είσαστε; (για να σάς βάλει σε ανάλογο τραπέζι, μικρό
ή μεγάλο).
2) Τι θα πάρετε; (για να σημειώσει την παραγγελία).
3) Τι θα πιείτε; (τσίπουρο, μπύρα ή κρασί).
Αμέσως μετά, όση ώρα (10-20 λεπτά) περιμένεις να ετοιμαστεί η παραγγελία (π.χ. να τηγανιστούν τα ψάρια), φέρνει το ψωμί, (χωρίς να το έχεις παραγγείλει),την σαλάτα, τα ορεκτικά (ταραμοσαλάτα, ελιές, τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, χταποδάκι ξιδάτο, πατάτες τηγανητές κλπ.), και τα ποτά.
Γιατί δεν περιμένει να τα φέρει όλα μαζί αργότερα με τα ψάρια ή το φαγητό:
Πρώτα-πρώτα, να μη ξεχνάμε ότι, λόγω της κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας, τα πιάτα στα οποία σερβίρουν οι ταβέρνες, για οικονομία γίνονται όλο και πιο μικρά. Πάνε οι παλιές καλές εποχές με τις μεγάλες πιατάρες και τις πλούσιες, χορταστικές μερίδες, που ξεχείλιζαν στο πιάτο και δεν μπορούσες να τις φας ολόκληρες.
Γιατί, λοιπόν, οι ταβέρνες σερβίρουν πρώτα την σαλάτα και τα ορεκτικά, και μετά το φαγητό;
Πολύ απλά, διότι μέχρι να έλθει μετά από 15-20 λεπτά το κυρίως πιάτο με τα ψάρια ή το φαγητό που παράγγειλες, θα έχεις μισοχορτάσει. Κι όταν έλθουν τα ψάρια ή το φαγητό δεν θα σού φανεί η μερίδα μικρή!