Περιοδικό

Γιατί το Άγιο Όρος παρουσιάζεται γκρι στο εκλογικό χάρτη της Ελλάδας

Γιατί το Άγιο Όρος παρουσιάζεται γκρι στο εκλογικό χάρτη της Ελλάδας

Επιμελεια: Θ. Δημητριάδης

Για πρώτη φορά σχεδόν ολόκληρος ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε με μπλε χρώμα. Η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρωτιά σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες, με εξαίρεση τη Ροδόπη, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αν προσέξεις κανείς λίγο καλύτερα τον χάρτη, θα δει πως το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής είναι βαμμένο γκρι.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Στο σημείο αυτό βρίσκεται το Άγιο Όρος, το αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω, το οποίο διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις 20 Iερές Mονές του. H διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των Iερών Mονών, οι οποίοι αποτελούν την Iερή Kοινότητα.
Οι εκλογές, λοιπόν, δεν διαταράσσουν την ησυχία και τη ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος, οι οποίοι παραδοσιακά απέχουν από την ψηφοφορία.
Η Ιερά Κοινότητα δεν επιτρέπει να στηθούν κάλπες μέσα στο αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω και κατά συνέπεια παρουσιάζεται με γκρι χρώμα στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας. Βέβαια, όσοι μοναχοί επιθυμούσαν μπόρεσαν να μεταβούν και να ψηφίσουν έξω από το Άγιο Όρος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι. Ωστόσο αυτό σπάνια συμβαίνει.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button