Γλυκιά Σαρακοστή με προϊόντα Λήμνου

Γλυκιά Σαρακοστή με προϊόντα Λήμνου
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Καθαρά Δευτέρα σημαίνει χαλβάς και λαγάνα. Αυτές τις μέρες όλα τα σουπερμάρκετ φέρνουν χαλβά από ταχίνι και ταχίνι με μέλι. Είναι μια παραδοσιακή γευστική απόλαυση. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά στη Λήμνο, που δεν περιμένουν την Καθαρά Δευτέρα και τις γιορτές για να τα απολαύσουν, αλλά τα έχουν κάθε μέρα στο σπίτι τους, είτε για πρωινό, είτε ως επιδόρπιο.
Με μικρασιατική προέλευση και ονομασία, ο χαλβάς, με την αμμώδη τραγανή αίσθηση που πρωταγωνιστεί στη Σαρακοστή, έχει παράδοση στην Λήμνο.
Παλιά τη Σαρακοστή και την Καθαρά Δευτέρα έβγαιναν τα ταψιά με τους χαλβάδες στα πεζοδρόμια, μπροστά από τα καταστήματα με τα αποικιακά και εδώδιμα αρχικά και στη συνέχεια στα ζαχαροπλαστεία, μέχρι που οι διαιτολόγοι ανακάλυψαν ότι το ταχίνι ως βασικό συστατικό του χαλβά, αποτελεί super food προϊόν.
Ο χαλβάς βέβαια, που έχει τους φαν του, σήμερα έχει εξελιχτεί σε κάτι το ιδιαίτερο με την προσθήκη εκτός της παραδοσιακής βανίλιας και σοκολάτας, φρούτων και ξηρών καρπών.
Ο Αχιλλαδέλης, για παράδειγμα, φτιάχνει πέντε διαφορετικούς χαλβάδες: Με βανίλια, με κακάο, με αμύγδαλο, με αρωματικό θυμαρίσιο λημνιό μέλι και με ταχίνι ολικής αλέσεως.
Την ωραία αυτή παράδοση την δημιούργησε στη Λήμνο από πολύ παλιά η οικογένεια Αχιλλαδέλη. Η καλλιέργεια του σησαμιού, απ’ το οποίο παράγεται το ταχίνι και ο χαλβάς, ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι υπήρχαν διάσπαρτοι στη Λήμνο κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της.
Τη δεκαετία του 1930, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη την εμπειρία και τη γνώση των προγόνων και εφόδια το μεράκι και την όρεξή του για δουλειά, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και καθιστώντας την επιχείρηση άκρως ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά.
Η επόμενη γενιά, Ηλίας και Νίκος, με την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματα της προηγούμενης αλλά και το δυναμισμό του νέου, μεταστέγασαν, εκσυγχρόνισαν και επέκτειναν την οικοτεχνία, με σεβασμό στην παράδοση και την παραγωγική διαδικασία. Πρόσθεσαν νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο και γλυκά του κουταλιού.
Σήμερα η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και διατίθενται άριστης ποιότητας προϊόντα: Ταχίνι και παραδοσιακό ταχίνι (ολικής άλεσης), σησαμέλαιο, χαλβάς (βανίλιας, με κακάο, με αμύγδαλα, με φιστίκια και με μέλι), λουκούμι με διάφορες γεύσεις, βανίλια (το γνωστό μας καλοκαιρινό “υποβρύχιο”, μαστίχα, πετιμέζι-μούστος, βυσσινάδα, και μια ατέλειωτη σειρά γλυκά του κουταλιού (κεράσι, βύσσινο, φιστίκι, σταφύλι, κυδώνι, ντοματάκι, συκαλάκι, κολοκυθάκι, μελιτζανάκι, αχλαδάκι, μανταρινάκι, καρυδάκι, νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι ρολέ, καρότο, καρπούζι, περγαμόντο, γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλι, ρετσέλι, βερίκοκο, κοκτέϊλ ) και φρουϊκγλασέ.
Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με ιδιαίτερη προσωπική φροντίδα. Τα φρούτα και λαχανικά, είτε είναι ντόπια , είτε προέρχονται από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Μεταφέρονται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία κι έτσι εξασφαλίζεται η εξαιρετική ποιότητά τους. Επεξεργάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, που εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ISO – HACCP στην παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση.
Σήμερα, η «ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΣ» συνεχίζοντας την παράδοση, με εμπειρία παραγωγής και διάθεσης, μεταφέρεται σταδιακά, στα χέρια της τρίτης γενιάς, χωρίς να χάνει τίποτα από το μεράκι του ιδρυτή της, την όρεξη των συνεχιστών του και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της. Έτσι, μπορεί κανείς καθημερινά και όλο το χρόνο να απολαμβάνει, εκτός από τα άλλα χειροποίητα και σπιτικά προϊόντα της οικογένειας Αχιλλαδέλη, και τον παραδοσιακό χαλβά, που μοσχοβολάει το άρωμα και τη γεύση της Λήμνου.
Ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν της Λήμνου είναι τα λουκούμια.
Η μόδα πάντα κάνει κύκλο και ξαναγυρίζει. Τα λουκούμια είναι παραδοσιακό γλύκισμα, το σέρβιραν οι γιαγιάδες μας τότε που δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία όπως σήμερα και η φτώχεια δεν επέτρεπε πολυτέλειες. Σήμερα τα λουκούμια επανήλθαν, περισσότερο γιατί είναι ένα γνήσιο προϊόν, αλλά και γιατί αποτελεί μια εύκολη και φτηνή λύση. Σερβίρονται σε μικρά κομμάτια κυβικού σχήματος είτε ως επιδόρπιο είτε με τον καφέ. Συχνά περιέχουν αμύγδαλο και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο και η μαστίχα. Υπάρχει και η παραλλαγή με ινδική καρύδα.
Η παραγωγή τους στην Ελλάδα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί διάφορες παραλλαγές. Φημισμένα είναι τα λουκούμια της Σύρου και της Λήμνου.
Στις Σέρρες παράγεται ένα τοπικό είδος λουκουμιού, ο ακανές, που ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του λόγω του κατσικίσιου βούτυρου που περιέχει. Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή παράγεται στην Κομοτηνή και ονομάζεται σουτζούκ λουκούμ.
Στη Λήμνο τα λουκούμια τα έφερε ο Βασίλης Αχιλλαδέλης αμέσως μετά την περίοδο της Κατοχής. Τα λημνιά λουκούμια ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗ παρασκευάζονται σε διάφορες γεύσεις με την προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών και διατίθενται σε συσκευασίες των 400 γρ. 500 γρ., σε οικογενειακή 800 γρ. και σε οικονομική συσκευασία “μπουκιές”.
Ξεχωρίζουν γιατί παρασκευάζονται από αγνά υλικά, με μεράκι και φροντίδα και με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση του πελάτη. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που διαθέτει η Λήμνος και συμπληρωματικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας επιλεκτικά και με κριτήριο πάντα την άριστη ποιότητα.
Πέρα από τα αγνά και προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, η επιτυχία όλων των προϊόντων «Αχιλλαδέλη» βασίζεται και στις παραδοσιακές συνταγές με βάση τις οποίες παρασκευάζονται και έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν, όταν οι νοικοκυρές γνώριζαν καλά τα μυστικά της επιτυχίας στην κουζίνα.
Τον λημνιό χαλβά, τα λουκούμια και όλα τα υπόλοιπα εκλεκτά προϊόντα Αχιλλαδέλη, μπορεί κανείς να τα βρει σε όμορφες συσκευασίες τόσο για το σπίτι όσο και για δώρο: Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια. Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72. Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, 8) Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528. Στη Λήμνο τηλ. 2254061250.
Καλή και γλυκιά Σαρακοστή με τα εκλεκτά προϊόντα Λήμνου!