Περιοδικό

ΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Της Χριστινας Κάβουρα

Πριν κάποια χρόνια όταν η γιορτή της γυναίκας είχε περάσει μάλλον στα …. «αζήτητα»,  βρήκα ένα κείμενο χαιρετισμού για τις γυναίκες  στο facebook  από τον αγαπητό μας κ. Τραγάρα ! Χαρούμενη το άνοιξα και  έμεινα κατάπληκτη.  Αντί χαιρετισμών το κείμενο έβριθε αιδοίων !  Προσωπικά δεν βλέπω τη γιορτή της γυναίκας από χιουμοριστική άποψη!

Χαίρομαι που οι γυναίκες βρήκαν επιτέλους την θέση τους στον κόσμο, μια θέση που συνεχώς γίνεται καλύτερη, αφού η εκπαίδευση, και δη η υποχρεωτική,  βοήθησε  να πάρουν οι γυναίκες τη ζωή τους στα χέρια τους.

Κάποτε είχα συναντήσει μεγάλες σε ηλικία γυναίκες αναλφάβητες. Ο πατέρας αφέντης, όπως μου είχαν πει,  δεν τους επέτρεπε να μάθουν γράμματα για να μην γράφουν …… ραβασάκια.  Και η κυρία επί του καθαρισμού στην Εταιρεία που εργαζόμουν, η πολύ αγαπητή κυρία Γαρουφαλιά,  υπέγραφε με σταυρό !

Χαίρομαι την μόρφωση των γυναικών, πιστεύω στις μεγάλες  δυνατότητες του μυαλού της γυναίκας, χαίρομαι την χειραφέτησή μας,  χαίρομαι να βλέπω ότι ο κόσμος αλλάζει.

Μόνο που υπάρχουν ακόμη γωνιές στον πλανήτη όπου τα πράγματα εξακολουθούν να είναι όχι μόνο δύσκολα αλλά και βάρβαρα ! Υπάρχουν σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΗΕ πολλά κράτη όπου γίνονται κλειτοριδεκτομές  και αυτό δεν είναι το έθιμο του λαού τους, όπως διατείνονται κάποιοι εκεί, αλλά βασίζεται στην υποταγή των γυναικών και στην δειλία των ανδρών. Σε δίκη στη Γαλλία, όπου απαγορεύεται αυτή η Βαρβαρότητα με νόμο, μητέρες αντέταξαν ότι οι …. Γαμπροί ήθελαν τις νύφες με κλειτεριδεκτομή.  Άνδρες χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αδύναμοι  και ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα,  αλλά αυτό βέβαια δεν θα το παραδεχόταν ποτέ. Άνδρες που θέλουν γυναίκες ευνουχισμένες και υπάκουες προσπαθώντας να αναβιώσουν μεσαιωνικές καταστάσεις και αντιλήψεις. Ιστορίες ανατριχιαστικές, τερατώδεις,  όπου το τέρας είναι μέσα στην οικογένεια,  οι οποίες εξακολουθούν να συμβαίνουν στην εποχή μας.

Από την άλλη υπάρχει η καταπίεση των γυναικών μέσω της Σαρίας και δυστυχώς με τον τρόπο που μεγαλώνουν στο Ισλάμ τα κορίτσια πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που ξυπνάνε και προσπαθούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Γυναίκες  καταπιεσμένες, με τσαντόρ, με μαντίλες, με μπούρκες, με αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες σε …. Θεοκρατικά καθεστώτα γεμάτα απαγορεύσεις. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να σωθούν και πρέπει να εμπεδώσουν ότι πρέπει να θέλουν να σωθούν. Να καταλάβουν το λάθος  όλου αυτού του συστήματος καταπίεσης. Από εκεί αρχίζει η βοήθεια. Δύσκολο !

Να συνεχίσω με το trafficking των γυναικών, αυτή τη σεξουαλική καταπίεση, όπου κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή καταλήγουν σκλάβες  του σεξ, ένα εμπόριο που ανθεί σε βάρος του πολιτισμού μας σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και όλες αυτές οι γυναίκες να ζουν σε μια παράνομη και παρανοϊκή αιχμαλωσία   να πουλιούνται και να αγοράζονται σαν ζώα.  Κάποια στιγμή που ένας φίλος δημοσιογράφος με κάλεσε σε μια συνέντευξη με έναν διακινητή, άκουσα έντρομη όπως είπε  off the record (εκτός συνέντευξης) ο διακινητής, ότι είχε πέντε ….. δέρματα στην αγορά! Η Αστυνομία για να εμπλακεί με αυτή την ΜΑΦΙΑ θέλει στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα, πολύ κουράγιο και ο φόβος κλείνει στόματα.  Πίσω από αυτήν την ΟΜΕΡΤΑ είναι πολλά τα λεφτά.  Μάλλον περισσότερα αναλαμβάνουν οι γυναικείες οργανώσεις αλλά το θέμα είναι ακανθώδες. Η συνέντευξη δινόταν στο σπίτι ενός σκηνοθέτη στον Πειραιά με όλο το επιτελείο ενός μεγάλου καναλιού με οπερατέρ και κάμερες. Προφανώς κυνηγούσαν μέσω του ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα ψάρια που διέθεταν  περισσότερα ….. δέρματα στην αγορά.

 

Πίσω από κλειστές πόρτες και στόματα σφραγισμένα γιορτάζουμε τη γιορτή της γυναίκας !  Πρόσωπα μαυρισμένα, μελανιασμένα,  μάτια μωλωπισμένα ιδιαίτερα αυτή την εποχή όπου να νεύρα όλων είναι τεντωμένα και η κλεισούρα αλλά και η ανέχεια   κάνει την κατάσταση ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη χειρότερη.  Αναφέρομαι  στην κακοποίηση πλήθους γυναικών που υφίστανται και ανέχονται αυτή την ενδοοικογενειακή βία.

Σε προσπάθειά μου να βοηθήσω έχοντας κάποιες άκρες  μέσα από την Εκκλησία και μέσα από  άλλους θεσμούς και μέσα από άλλες γυναίκες με ανάλογες  προσβάσεις  πρόθυμες να βοηθήσουν, συνάντησα την απόλυτη σιωπή  ή το ψέμα,  το πέσιμο από τη σκάλα (ακόμα και αν δεν υπήρχε σκάλα) το χτύπημα στο ντουλάπι, το χτύπημα στην πόρτα του ασανσέρ! Πίσω από τη βία κρύβεται η ψυχολογία του θύματος, παράλογη και ανορθολογική όπως συμβαίνει να είναι πολλές φορές η ψυχολογία, κρύβεται η ανασφάλεια ακόμα και  η ελπίδα ότι θα αλλάξει ο θύτης ! Ο θύτης δεν πρόκειται να αλλάξει όσο το θύμα είναι πρόσφορο, δεκτικό, συγχωρητικό, αδύναμο !

Οι γυναίκες πρέπει να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους ! Είμαστε  δυνατό φύλο, έξυπνο αρκεί να πιστέψουμε στην δύναμή μας.

(συνεχίζεται)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button