Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Φωτογραφίες πρόκληση και πως να αντισταθείς…

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, αλλά ήδη οι μέρες άρχισαν να μεγαλώνουν, ξημερώνει τώρα πιο νωρίς, περιμένουμε τις αλκυονίδες μέρες, ακολουθούν οι αποκριές, η άνοιξη, το Πάσχα, το καλοκαίρι… Το λέει και η παροιμία, “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”. Γι’ αυτό, από τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές – δηλαδή όπως κάνουν όλοι οι ξένοι, κι όχι την τελευταία στιγμή μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Κι επειδή το καλοκαίρι με τις ζέστες και το καύσωνα θα τρώμε πολύ παγωτό και θα πίνουμε παγωμένα φραπεδάκια, τώρα που έχουμε τα πορτοκάλια μπόλικα και είναι η εποχή τους, θα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Για να συνοδεύει το καφεδάκι μας και με το αρωματικό του σιρόπι θα περιχύνουμε το παγωτό. Το χρώμα του είναι τόσο ζωηρό και το στόμα σου σε κάθε μπουκιά ξεχειλίζει αρώματα. Να, λοιπόν, και η συνταγή, πώς θα φτιάξουμε το εκπληκτικό αυτό γλυκό.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη
1 κάψουλα βανίλιας
Χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα, καθαρά και φρέσκα πορτοκάλια..
Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε, τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους, με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα..
Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό και βράζουμε τα πορτοκάλια σε δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά.
Κρυώνουμε τα πορτοκάλια σε λεκάνη με κρύο νερό, τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 15 λεπτά αλλάζοντας τακτικά το νερό..
Τα βγάζουμε από το νερό, τα βάζουμε σε μία λεκάνη και τα αφήνουμε να στεγνώσει η φλούδα τους 1-2 ώρες..
Τα κόβουμε κάθετα στην μέση, αφαιρώντας τις άκρες τους, στην συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρές φέτες 3 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε τις φέτες σε τρυπητό, βάζοντας μία λεκάνη από κάτω για να συλλέξουμε τα υγρά που θα βγάλουν και τα αφήνουμε 1-2 ώρες. Τα ζυγίζουμε και όσο είναι τελικά, τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης, κατόπιν δημιουργούμε στρώσεις με τις φέτες και εναλλάξ με ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα υγρά που έμειναν και λίγο νερό περίπου μισό φλυτζάνι, γιατί θα βγουν και τα υπόλοιπα υγρά από τα πορτοκάλια.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να ανακατεύουμε γιατί θα διαλυθούν οι φέτες!
Μόλις δέσει το σιρόπι αποσύρουμε. Προσθέτουμε την βανίλια και το λεμόνι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
(πηγή: Athensmagazine)