Απόψεις

Οι χρεώσεις και τα ψιλά γράμματα των Τραπεζών

Οι χρεώσεις και τα ψιλά γράμματα των τραπεζών

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης, πρώην τραπεζικός στην Τράπεζα Ελλάδος

Από το καλοκαίρι που μας πέρασε όλες οι τράπεζες μας χρεώνουν 2 έως 3 ευρώ όταν πάμε στο μηχάνημα τους (το ΑΤΜ) και με την (χρεωστική) κάρτα μας κάνουμε ανάληψη από λογαριασμό που έχουμε σε άλλη τράπεζα.

Είναι μια καινούργια χρέωση που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Την πλήρωναν μόνο οι κάτοχοι καρτών ξένων τραπεζών. Τώρα πληρώνουμε κι εμείς οι Έλληνες, δηλαδή όσοι έχουμε λογαριασμό και κάρτα σε τράπεζα διαφορετική από εκείνη που κάνουμε ανάληψη.

Εάν κάνουμε ανάληψη ή άλλη συναλλαγή σε ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας, δεν πληρώνουμε (δεν χρεωνόμαστε) προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα δική μας (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως για παράδειγμα εάν μας την έκλεψαν. Επίσης εάν έληξε για αλλαγή pin.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ (και παραπάνω), κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Οι τράπεζες δικαιολογούν αυτές τις χρεώσεις, όπως λένε, για να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δις ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα όπως τα ΑΤΜ έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (διαχειριστικό κόστος).

Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες και οι χρεώσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες τις τράπεζες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με την γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των 30 περίπου ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω την χρέωση των 30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις που είχαν με δημοσιογράφους επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.

 

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη με εμπειρία και προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και πίνακες χρεώσεων και προμηθειών που δημοσιεύουν ξένες τράπεζες επιβάλλονται προμήθειες και χρεώσεις σε ανάλογες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και στο εξωτερικό η κάθε τράπεζα ακολουθεί αυτόνομα την δική της τιμολογιακή πολιτική και οι όποιες χρεώσεις πηγαίνουν τελικά στους καταναλωτές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο εύρος όσο και στο ύψος της επιβάρυνσης, ανάλογα με την τράπεζα.

Σε πολλές τράπεζες του εξωτερικού οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζα τους, τα προϊόντα που διατηρεί και την χρήση που κάνει (με κριτήριο την συχνότητα και το ποσό αναφορικά με τις κάρτες), τις καταθέσεις κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πελατειακές τους κατηγορίες, τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές δεν επιβάλλουν χρεώσεις στις βασικές συναλλαγές. Σε αντιστάθμισμα όμως επιβάλλουν μια ετήσια προμήθεια-συνδρομή στο πελάτη, στην οποία ενσωματώνονται οι επιμέρους χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλονται ανά συναλλαγή στη διάρκεια του χρόνου. Η ετήσια αυτή προμήθεια συνδέεται με την συχνότητα χρήσης καρτών, το ύψος των συναλλαγών κλπ.

Επίσης, οι χρεώσεις για την χρήση ΑΤΜ άλλων τραπεζών διαφοροποιούνται ανά τράπεζα. Μερικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει χρέωση εάν χρησιμοποιεί ο καταναλωτής το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας με την οποία έχει συμφωνία. Για το λόγο αυτό μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συστήνουν στην πελατεία τους να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τράπεζα τους με άλλες τράπεζες, ώστε να αποφεύγουν επιπλέον χρεώσεις και προμήθειες όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ για διάφορες συναλλαγές.

 

Η ελληνική πραγματικότητα λέει ότι ο Έλληνας πελάτης μιας τράπεζας σπάνια είναι ενημερωμένος για τα ψιλά γράμματα των τραπεζών και τις χρεώσεις που πληρώνει. Κι επίσης ότι η σύγκριση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τις ξένες δεν παίρνει υπόψη την βαριά κρίση που συνεχίζει να περνάει ο Έλληνας.

 

Οι χρεώσεις των τραπεζών λοιπόν προκάλεσαν… εγκεφαλικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τους πολίτες να φοβούνται πως θα πλήρωναν… και τον αέρα που ανέπνεαν σε κάθε συναλλαγή!

Οι τραπεζικές αυτές προθέσεις έφεραν ακόμη και κυβερνητική παρέμβαση και πλέον παύουν και επίσημα να ισχύουν. Η μια μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοίνωσαν από χτες, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, ότι καταργούν τις χρεώσεις, όπως αυτή για την επανέκδοση PIN ή εκείνες για την εκτύπωση του ιστορικού συναλλαγών. Η Eurobank και Πειραιώς το έκαναν χτες το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ τελευταία -χρονικά- προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση και η Alpha Bank.

Σε κατάργηση, λοιπόν, των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών προχωρεί η Alpha Bank σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της Κατάστημα ή ΑΤΜ, απορροφώντας την προμήθεια που έχουν καθιερώσει πανευρωπαϊκά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η εφαρμογή των μηδενικών χρεώσεων θα ξεκινήσει από τις 11 Νοεμβρίου και αφορά στα νησιά Αγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Οινούσσες, Χάλκη και Ψαρά.

Η Τράπεζα, η οποία σήμερα διατηρεί το μεγαλύτερο Δίκτυο Καταστημάτων στους νησιωτικούς νομούς της χώρας, με την απόφασή της αυτή αναγνωρίζει εμπράκτως την ανάγκη ελάφρυνσης των πελατών της σε περιοχές όπου δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να επιλέξουν το δικό της Δίκτυο Καταστημάτων ή ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας έναντι των τοπικών κοινωνιών, η Alpha Bank εξετάζει την επέκταση του μέτρου και σε άλλες ακριτικές – απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της πρόσβασης των συναλλασσόμενων στα τραπεζικά δίκτυα, για την ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως:

  • Ερώτηση Υπολοίπου
  • Αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN)
  • Απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN)

Η Τράπεζα Πειραιώς “υπόσχεται” επίσης ότι επανεξετάζει την τιμολογιακή της πολιτική και σε άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες.

 

Κάτι ανάλογο ανακοίνωσαν και η Eurobank.και η Εθνική Τράπεζα.

 

Καιρός ήταν!

Τόσα χρόνια έχουν πάρει δώρα δισεκατομμύρια από τις αλλεπάλληλες “ανακεφαλαιοποιήσεις”. Μας έχουν επιβαρύνει με ένα σωρό προμήθειες, “έξοδα φακέλου”, “έξοδα τήρησης λογαριασμού” και αμέτρητα άλλα ψιλά γράμματα, εμάς τους χρεοκοπημένους Έλληνες πελάτες τους, σαν να είμαστε πλούσιοι ευρωπαίοι.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button