Περιοδικό

Η Κορωνίδα του Εθελοντισμού

Οι κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Στην Κατερίνη, στον Καπνικό Σταθμό (το παλιό Ινστιτούτο Καπνού του Υπουργείου Γεωργίας) δίπλα στα δικαστήρια, εδώ και 15 χρόνια οι 480 εθελοντές έχουν αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα, μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Ποτέ δεν έχουν διαφημίσει τις δράσεις τους, παρ’ ότι έχουν γίνει γνωστοί ως πρωτοπόροι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία κ.α. έχουν έλθει με τα συνεργεία και τους δημοσιογράφους τους, έκαναν ρεπορτάζ και μετέδωσαν ανταποκρίσεις για το “φαινόμενο της Κατερίνης”, για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας και για τις 25 επιμέρους δράσεις τους.

Στην Κατερίνη οι πιο γνωστές από αυτές τις δράσεις στο ευρύ κοινό είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό (κάτι σαν την Παραμυθούπολη της Δράμας και τον Πύργο των Ξωτικών των Τρικάλων), οι διανομές προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες (γνωστές και από το “κίνημα της πατάτας”), η πυροπροστασία του Ολύμπου, η Ανθοκομική Έκθεση, ο Διαγωνισμός Διηγήματος, το θερινό σινεμά, τα μαθήματα παραδοσιακών  χορών, οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια, η έκδοση του βιβλίου για τις Γερμανικές Οφειλές και Αποζημιώσεις κ.α.

 

Τρεις είναι οι κατ’ εξοχή κοινωνικές δομές με χαρακτηριστικές δράσεις αλληλεγγύης, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστές, αλλά εντούτοις κι αυτές είναι μοναδικές και δεν υπάρχουν όμοιες τους στη χώρα μας:

1) Το Κοινωνικό Φαρμακείο, με περισσότερα από 15.000 φάρμακα και ιατρικά σκευάσματα, που εξυπηρετεί εκατοντάδες άπορους συμπολίτες μας και δομές υγείας σε όλη την Ελλάδα, και τροφοδοτεί σταθερά και το νοσοκομείο της πόλης..

2) Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που επίσης στην κυριολεξία τροφοδοτεί τους άπορους, και

3) Η Κουζίνα Εκτάκτων Συνθηκών, που διαθέτει αποθηκευμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας και ένα μεγάλο στρατιωτικό μαγειρείο, το οποίο έχει την δυνατότητα παρασκευής 800 μερίδων φαγητού μέσα σε 2 ώρες. Η κουζίνα του Καπνικού Σταθμού εξυπηρέτησε πολλές φορές στο παρελθόν πρόσφυγες, και πρόσφατα τους Ουκρανούς που φιλοξενήθηκαν.

 

Ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης για όλα αυτά είναι από τους λίγους φορείς στην Ελλάδα, που έχουν επίσημα πιστοποιηθεί και συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων αλληλεγγύης Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεκάδες σπουδαστές και φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Μπράβο και συγχαρητήρια στους εθελοντές για την προσφορά τους και την διεθνή προβολή της πόλης τους!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button