Λήμνος

Οι μάσκες

Οι μάσκες

 Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Σε τέσσερις μέρες, από τη Δευτέρα 4 Μαίου, σταματάμε τα SMS στο 13033 και τις Δηλώσεις Μετακίνησης για εξόδους από το σπίτι,  αλλά μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας η μάσκα. Οι απορίες είναι πολλές. Ποιος θα πληρώνει για την αγορά τους, πόσο θα στοιχίζουν και αν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή πώλησή τους.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα καταστήματα, και γενικά σε κλειστούς χώρους (στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια) πρέπει τα πρόσωπα μας να είναι καλά καλυμμένα. Έτσι, η μάσκα γίνεται απαραίτητο αξεσουάρ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

Οι επιχειρηματίες θα διαθέτουν οι ίδιοι μάσκες και γάντια στους εργαζόμενούς τους ενώ το ίδιο θα πράττουν και με τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, αλλιώς, αν δεν τους επιτρέψουν την είσοδο χωρίς μάσκα, θα τους χάσουν.

Επομένως, από την ερχόμενη Δευτέρα στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό προστίθεται και η αγορά μάσκας.

Πόσο, όμως, θα στοιχίζει στην τσέπη μας; Για παράδειγμα, πόσο θα πληρώνει το μήνα μια τετραμελής οικογένεια;

Οι τρέχουσες τιμές είναι οι εξής:

  • Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης

Δηλαδή, το μήνα θα χρειάζεται 120 ευρώ.

  • Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων, με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία. Σ’ αυτήν την περίπτωση η τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 ευρώ το μήνα.

Όποιοι συλληφθούν να μη φοράνε, το πρόστιμο θα είναι 150 ευρώ.

Το πιο πιθανό θα είναι ο κόσμος να φοράει επί πολλές μέρες την ίδια χάρτινη μάσκα, που δεν θα προστατεύει από τον ιό, αλλά μόνο από το πρόστιμο.
Στο Λουξεμβούργο το πρόστιμο είναι 35 ευρώ (μισό μεροκάματο, όχι ένα βδομαδιάτικο). Εκεί οι αρχές μοίρασαν μάσκες ταχυδρομικώς και επιτρέπουν να καλύπτεις το στόμα και με μαντίλι, σάρπα, κασκόλ κτλ.

Είναι φανερό ότι, αν το κράτος δε φροντίσει να μας δώσει δωρεάν μάσκες ή να τις βάλει στη διατίμηση, τότε το πρόστιμο των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας είναι ταξικό, ανάλγητο και ανακόλουθο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button