Λήμνος

Η νέα Στήλη των Καμινίων – Σημαντικό Αρχαιολογικό εύρημα !

Μια επιγραφή που βρέθηκε σε αρχαίο μάρμαρο,  πριν 10 χρόνια στα Καμίνια, ήταν το εξαιρετικό θέμα, έκπληξη,  το οποίο αναφέρθηκε στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, ο δεύτερος καφές του Σαββάτου.

Την εβδομαδιαία αυτή εκπομπή  παρουσιάζουν κάθε Σάββατο στις 11.00  από τον Ιούλιο του 2020  ο Κώστας Σκούρας και ο Αργύρης Τραμοντάνης,  και τους βοηθούν και άλλοι στο μοντάζ, στη μουσική κλπ.

Το μάρμαρο με την επιγραφή βρέθηκε το 2010 κατά την ανακαίνιση του παλιού Δημοτικού σχολείου των Καμινίων,  το οποίο ο σύλλογος  του χωριού ΄΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ΄΄ χρησιμοποιούσε για έδρα του.  Ο Νίκος Δελβερούδης  ηλεκτρολόγος μέλος του Δ.Σ του συλλόγου,  το παρέδωσε  τότε στο μουσείο της Λήμνου.

Ο Κώστας Σκούρας,  γνώστης εξ αρχής του ζητήματος συνεχώς ρωτούσε για την τύχη του μαρμάρου και για  το περιεχόμενο της επιγραφής

Σήμερα , Σάββατο 6/2/21, ακούστηκε για πρώτη φορά από την εκπομπή ότι το  αρχαίο κείμενο διαβάστηκε και  παρουσιάζεται  σε βιβλίο που  κυκλοφόρησε  στην Ιταλική  Γλώσσα από  την Ιταλίδα καθηγήτρια  του πανεπιστημίου του Τορίνου κα  Enrica Culasso Gastaldi.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή είναι το κείμενο  μια απόφαση των μυημένων του Καβειρίου  στο αίτημα κάποιου Αρχάγαθου να τιμηθεί το πρόσωπό του.

Ο κ . Σκούρας είπε ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο από τους ειδικούς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα , και μετέφερε με κάθε επιφύλαξη το περιεχόμενό του.

Λεπτομέρειες για το κείμενο και ανάλυση αυτού  νομίζουμε θα είναι μια υπόθεση κάποιας  εκδήλωσης του Καλοκαιριού.

Βεβαίως,  το κείμενο είναι  στα αρχαιοελληνικά και επομένως δεν έχει σχέση με την γνωστή στήλη των Καμινίων ούτε με την  προϊστορική Πολιόχνη…

Στη φωτογραφία φαίνεται  η μαρμάρινη  στήλη, και εκατέρωθεν  ο Νίκος Δελβερούδης  (αριστερά)  και ο υπάλληλος  του μουσείου  Γιάννης Πάνος (δεξιά)

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button