ΑπόψειςΠεριοδικό

Οι προκαταβολές για σχολικές εκδρομές που ματαιώθηκαν

Οι προκαταβολές για σχολικές εκδρομές που ματαιώθηκαν

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορνοϊού είναι οι ματαιώσεις των σχολικών εκδρομών και τι θα γίνει με τα χρήματα που έδωσαν οι γονείς των μαθητών ως προκαταβολή για αυτές.

Από τη μια μεριά τα σχολεία και οι μαθητές ζητούν πίσω τα χρήματα τους. Από την άλλη τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ταξιδιωτικά γραφεία που είχαν αναλάβει τις εκδρομές, πολλά από τα οποία μάλιστα έπαψαν να λειτουργούν, και τούς προσφέρουν τώρα ισόποσα χρεωστικά κουπόνια τύπου (voucher) για μελλοντική χρήση.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετείχαν στις παραδοσιακές σχολικές εκδρομές και με αυτές θα ολοκλήρωναν τις μαθησιακές τους υποχρεώσεις και την παραμονή τους σε σχολικό περιβάλλον.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις άλλες τάξεις, διότι τα παιδιά αλλάζουν τάξεις και σχολικά ενδιαφέροντα.
Στις καταγγελίες τους είτε προς τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη είτε προς τις περιφέρειες στις οποίες ανήκουν, μαθητές, γονείς και σχολεία καλούν τους φορείς να λάβουν θέση, ενώ θεωρούν πως η πιο σωστή λύση από την στιγμή που έδωσαν χρήματα ως προκαταβολή, είναι και να λάβουν πίσω χρήματα και όχι ταξιδιωτικά κουπόνια.
Σε μια από τις καταγγελίες, από δημόσιο σχολείο της Νέας Ιωνίας για εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο από 5 έως 9 Μαρτίου, αναφέρει ότι οι γονείς μέσω του σχολείου είχαν αποστείλει στο ταξιδιωτικό γραφείο προκαταβολή 19.000 ευρώ, και τώρα το πρακτορείο που είχε αναλάβει την εκδρομή, όχι μόνον δεν τούς επιστρέφει μετρητά, αλλά προτίθεται να προσφέρει προς το σχολείο και όχι προς τον κάθε γονέα–κηδεμόνα ατομικά, αντί για χρήματα ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών, από την ημερομηνία έκδοσής του (σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 84, τ.Α΄, 13-04-2020).
Το θέμα έχει προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς γονείς και κυρίως παιδιά της Γ΄ Λυκείου που από του χρόνου θα βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών του συγκεκριμένου σχολείου, δεν προτίθενται να χάσουν ούτε ευρώ από τα χρήματα που έδωσαν.
Το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, έχει παρουσιαστεί και σε Γυμνάσιο της Χαλκίδας, το οποίο για την συμμετοχή σε μαθητικό διαγωνισμό μηνύματος και τραγουδιού από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στην Κέρκυρα, είχε προκαταβάλει 5.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το τουριστικό πρακτορείο προσφέρει στο σχολείο ισόποση με την καταβληθείσα προκαταβολή χρεωστικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τουριστική υπηρεσία όμοια ή παρόμοια με την αντίστοιχη εκδρομή, την οποία αφορούσε η προκαταβολή.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button