ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Το ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ, αυτό με 4 φουγάρα, αδελφό του ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, και η Λημνος !

Η αξία της φωτογραφίας αυτής δεν είναι το πρώτο πλάνο, για αυτούς που τραβήχτηκε,  αλλά  αυτό που βλέπουμε στο βάθος !

Εκεί  θα παρατηρήσετε ένα τεράστιο πλοίο,  του οποίου τα 4 φουγάρα παραπέμπουν στο διάσημο … απ το ναυάγιο του,  ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, το οποίο  δεν είχε βέβαια καμιά δουλειά στον Κολπο του Μουδρου,  απο όπου έχουμε αυτή τη συνολική εικόνα του 1915,  τότε που ήταν σε εξέλιξη η φονική,  με 100δες χιλιάδες νεκρούς,    Εκστρατεία της Καλλίπολης!

Ποιο  είναι , λοιπόν,  το πανομοιότυπο με το  ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, πλοίο;

Είναι το ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ( BRITANNIC),  το οποίο επιτάχτηκε   για τις ανάγκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  μετατράπηκε σε νοσοκομειακό  και ξεκίνησε παραλαμβάνοντας τραυματίες από τον Κόλπο του Μουδρου,  τους οποίους μετέφερε  στη Νάπολι.

Έκανε, απο ό,τι γνωρίζω,   2 ταξίδια και στο τρίτο,  εν πλω για τη Λήμνο,  χτυπήθηκε απο τορπίλα (άλλοι λένε προσέκρουσε σε νάρκη) κοντά στη Τζια, λίγο πριν απο τον Κάβο Ντόρο, βυθίστηκε σε μια ώρα, ευτυχώς με πολύ λιγότερα θύματα  απο τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ, γύρω στα 30 άτομα , απο τα 1000 που επέβαιναν,  πλήρωμα και Νοσοκομειακό  προσωπικό.

Το ναυαγισμένο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ έχει εντοπιστεί από τον Διάσημο  Κουστώ  τη 10ετια του 1970 και έχουν  γίνει εκτεταμένες  έρευνες  σ΄αυτό.  Έχουν γυριστεί και  ντοκιμαντέρ και πρόσφατα έβλεπα ένα στο HISTORY CHANNEL.

Είναι και αυτό ένα διάσημο  πλοίο, ιδιαίτερα στην Αγγλία,  και πριν μερικά χρόνια, πριν  απο την εποχη του   ιντερνετ , είχα λάβει ως τοπικός ραδιοσταθμός και εφημερίδα,   fax απο ένα σχετικό Μουσείο του Λονδίνου με το ερώτημα αν υπάρχουν  φωτογραφίες  και μαρτυρίες απο την παρουσία του ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ  στη  Λήμνο. Δεν βρήκα τότε κάτι και  η δημοσιευμένη φωτογραφία  είναι  η πρώτη που βλέπω με το ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ στη Λήμνο .  Δεν γνωρίζω τον πρώτο  που την ανάρτησε  αλλά  ούτε τον  τελευταίο για να τον αναφέρω.

Πάντως η παρουσία  στον Κόλπο του Μουδρου,   αυτού του τεράστιου,   260 μήκους,  με τα χαρακτηριστικά 4 φουγάρα πλοίου,  ολόιδιο με το “αδελφό”  ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ,  πρέπει να κρατηθεί   και αναρτηθεί  (ίσως υπάρχουν και άλλες)   από το  εδώ (στο Μουδρο) Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης. Είναι απο τις πληροφορίες που εντυπωσιάζουν τους τουρίστες,  στην περίπτωση αυτή και τους ξένους…

Αξιοσημείωτο: Μαζί με τα ανωτέρω  δυο  “αδελφά” πλοία ήταν  και ένα τρίτο ολόιδιο  το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (OLYMPIC) όμως αυτό δεν ναυάγησε για να γίνει διάσημο και να αναφέρεται.           Ηλ. Κότσαλης

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button