Τι θα φάμε σήμερα – παστός μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατάτες
Τι θα φάμε σήμερα – παστός μπακαλιάρος κοκκινιστός με πράσα και πατάτες
Μια εύκολη, απλή και γρήγορη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο για όσους αγαπάτε το μπακαλιάρο αλλά αντιπαθείτε το τηγάνισμα, αλλά και για όσους θέλουν ένα πεντανόστιμο πιάτο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
ΥΛΙΚΑ
800-900 γρ. παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο, κομμένο σε κομμάτια με τη πέτσα του
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε μέτρια καρέ
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα σαφράν
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνετε το κρεμμύδι και τα πράσα και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ.
Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 3-4 κ.σ. νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λ.
Προσθέτετε το σαφράν, τα φύλλα δάφνης αλάτι (προσοχή στο αλάτι αν ο μπακαλιάρος σας δεν είναι τελείως ξαλμυρισμένος) και πιπέρι και ανακατεύετε.
Από πάνω τοποθετείτε τα κομμάτια μπακαλιάρου με τη πέτσα του προς τα επάνω. Ρίχνετε το κρασί και 1 φλ. τσαγιού νερό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακινείτε τη κατσαρόλα κάθε 5-7 λ, για να απελευθερωθεί η “ζελατίνη” από το ψάρι και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί για να δέσει καλά η σάλτσα, τα τελευταία 8-10 λ ψησίματος μαγειρεύετε χωρίς καπάκι ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.
Σερβίρετε το φαγητό πασπαλίζοντάς το με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο:
Βάζετε το μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, για 24 – 48 ώρες, αλλάζοντας κάθε 2 – 3 ώρες το νερό όσο συχνότερα μπορείτε, συνήθως τις πρωϊνές ώρες.
Όταν ξαλμυριστεί, τον ξεπλένετε καλά με κρύο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα αλατιού και τον κόβετε κομμάτια με το δέρμα του. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να απορροφηθούν τα πολλά υγρά πριν τον βάλετε στη κατσαρόλα.
Για ορεκτικό πριν σερβίρουμε το φαγητό, αλίπαστα ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ.
Συνοδεύουμε το φαγητό με ένα ποτηράκι ρετσίνα Λήμνου.
Για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη.