Περιοδικό

Ηλιοβασίλεμα 500 ευρώ

Ηλιοβασίλεμα 500 ευρώ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ένα από τα αξιοθέατα της Σαντορίνης είναι το ηλιοβασίλεμα. Μόλις παίρνει να βραδιάσει χιλιάδες κόσμος μαζεύεται για να απολαύσει ρομαντικά τον ήλιο να δύει στο πέλαγος. Παρόμοια και στη Μύκονο.

Ένας ρομαντικός Αμερικανός με τη γυναίκα του είχαν ακούσει για τα νησιά της Ελλάδας και αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Μύκονο. Πλήρωσαν μια περιουσία σε αεροπορικά εισιτήρια, σε ξενοδοχείο κλπ. και το πρώτο βραδάκι πήγαν να δουν το ηλιοβασίλεμα. Εκεί, όπως λέει το ρεπορτάζ, τού ζήτησαν να πληρώσει πεντακόσια (500) ευρώ για τη θέση.

Κρίμα, γιατί αν ρωτούσε σε ποιο ελληνικό νησί είναι το τέλειο, μοναδικό και ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα, θα διάλεγε την Λήμνο.

Το αναφέρει ακόμα κι ο Όμηρος, που λέει “Άθως σκιάζει νώτα Λημνίας βοός”, δηλαδή ότι το βουνό Άθως, στο Άγιο Όρος, όταν ο ήλιος βασιλεύει ρίχνει τη σκιά του στη Λήμνο – που έχει σχήμα αγελάδας.

 

Ο Άθως απέχει από τη Λήμνο μόλις 38 ναυτικά μίλια κι έχει ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Στα πόδια και στις πλαγιές του είναι κτισμένα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Όταν ο καιρός είναι καλός, ιδίως μετά από βροχή, διακρίνεται πολύ καθαρά, σαν να είναι πολύ κοντά, θαρρείς ότι μπορείς να μπεις σε μια βάρκα και να τον φτάσεις σε 15 λεπτά.

Η θάλασσα ανάμεσα στη Λήμνο και το Άγιο Όρος είναι πολύ βαθιά. Αυτό το ξέρουν οι Λημνιοί ψαράδες που ψαρεύουν ξιφίες, τόνους και παλαμίδες, στο βόρειο ακρωτήρι της Λήμνου, τον Μούρτζουφλο.

 

Όποιος ταξιδεύει σ’ αυτήν την περιοχή από την Καβάλα πάντα συναντά κοπάδια από μεγάλα δελφίνια να παίζουν και να πηδούν έξω απ’ το νερό.

Όταν λοιπόν το βραδάκι ο ήλιος βασιλεύει πίσω από τον Άθω, η εικόνα είναι μαγική. Έχεις την αίσθηση ότι το Αιγαίο είναι μια τεράστια λίμνη, μέσα από την οποία στο βάθος αναδύεται το Άγιο όρος, με τον Άθω να στεφανώνεται από χρυσοκόκκινα συννεφάκια, ενώ οι βάρκες των ψαράδων στο ανοιχτό πέλαγος στολίζουν σαν σημαδάκια τη γαλαζοπράσινη επιφάνεια της θάλασσας.

 

Κάτι ήξερε ο Όμηρος που έγραψε για τα ηλιοβασιλέματα στη Λήμνο.

Κάτι ξέρουν όσοι είναι στις παραλιακές καφετέριες τα βραδάκια στη Λήμνο και απολαμβάνουν το φραπεδάκι ή το παγωτό τους με θέα τον Άθω και το ανοιχτό πέλαγος.

 

Το ηλιοβασίλεμα στη Λήμνο δεν είναι μόνον μοναδικό και εντελώς δωρεάν, είναι επίσης και ευλογημένο. Την ώρα που δύει ο ήλιος στον Άθω του Αγίου Όρους, εάν ο καιρός είναι καλός μπορεί να ακούσεις κάποια από τις καμπάνες των μοναστηριών απέναντι να χτυπάει για τον εσπερινό.

Το 1893 που ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο της Μονής Παντελεήμωνος τοποθετήθηκαν σ’ αυτό 32 καμπάνες,  που σε βάρος ξεπερνούν τους 20 τόνους. Η μεγαλύτερη από αυτές ζυγίζει 13 τόνους, έχει διάμετρο 2,70 μ και περιφέρεια 8,71. Για να χτυπήσει χρειάζονται δύο τουλάχιστον μοναχοί. Όταν χτυπάει ακούγεται σε όλη την νοτιοδυτική ακτή του Αγ. Όρους καθώς και στην χερσόνησο της Σιθωνίας.

 

Στη Λήμνο, λοιπόν, είναι το πιο τέλειο και ευλογημένο ηλιοβασίλεμα! Και εντελώς δωρεάν!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button