Περιοδικό

Ιωάννης (sir John) Αντωνιάδης, Κορνός 1818 – Αλεξάνδρεια 1895

Από ανάρτηση του Θ. Μπελίτσου
Ιωάννης (sir John) Αντωνιάδης [Κορνός 1818 – Αλεξάνδρεια 1895]. Ξεκίνησε πάμφτωχος από τη Λήμνο, έγινε πάμπλουτος έμπορος και τραπεζίτης στην Αίγυπτο, υπήρξε συνδαιτυμόνας ηγεμόνων, βασιλέων και πατριαρχών, τιμήθηκε με τον τίτλο του Sir από την βασίλισσα Βικτόρια της Μεγάλης Βρετανίας για την σημαντική βοήθεια που προσέφερε στις μεταφορές και στην τροφοδοσία του βρετανικού στρατού κατά την εισβολή του στο Σουδάν και κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο.
Ευεργέτησε πολλαπλώς τη Λήμνο. Για την ανέγερση της Αγίας Τριάδος στη Μύρινα, έστειλε 500 λίρες Αγγλίας το 1863 κι άλλες 150 λίρες το 1864. Χρηματοδότησε με 300 χρυσά εικοσόφραγκα την ανέγερση του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Κορνό. Από το 1881 ως το θάνατό του είχε αναλάβει την πλήρη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Σχολαρχείου Κάστρου [Αντωνιάδειο Σχολαρχείο]. Το 1887 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Λημνιακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, στην οποία παραχώρησε δωρεάν στέγη σε ένα από τα γραφεία των επιχειρήσεών του. Υπήρξε ισόβιος πρόεδρός της και ο βασικός χρηματοδότης της.
Υπήρξε χορηγός του Κων. Παπαρρηγόπουλου για την έκδοση του 3ου τόμου της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους το 1872 και του Αναστασίου Γούδα για το μνημειώδες έργο του Παράλληλοι Βίοι. Πρόσφερε 40.000 λίρες για την απόσβεση χρέους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, επιχορήγησε γενναία την Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξανδρείας, για τη διενέργεια ανασκαφών και την ίδρυση Μουσείου, στο οποίο μέχρι σήμερα μια από τις αίθουσες ονομάζεται Salle Antoniadis.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button