Απόψεις

Η Λημνος στο πέρασμα του χρόνου ! Μια πολύτιμη φωτογραφική καταγραφή !

Φωτογραφίες παρατημένες σε συρτάρια και σεντούκια, που τις έτρωγε ο χρόνος , ξεχασμένες και απαξιωμένες, βγήκαν στην επιφάνεια και έκαναν τη δημόσια εμφάνιση τους, ως ιστορικές, σε ένα διαδικτυακό χώρο που έχει για θέμα : ” Η Λήμνος, στο πέρασμα του χρόνου”.
Ο Τίτλος είναι τέτοιος ώστε να χωράνε όλες οι περιπτώσεις και παρακινεί να εμφανιστούν εκείνες οι φωτογραφίες που δεν είχαν την ευκαιρία τους !
Στο Face Book, απο την αρχή του, παρουσιάζονταν φωτογραφίες παλιές γεμάτες θύμισες και γνωστά αγαπημένα πρόσωπα, όμως ήταν σκόρπιες και χωρίς σκοπό…
Αυτό που έδωσε ο διαδικτυακός χώρος “Η Λήμνος στο πέρασμα του χρόνου” είναι ο “σκοπός”, που έβαλε πολλούς να ψάχνουν και να φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικές (και ασήμαντες) φωτογραφίες από συλλογικές δράσεις, όπως πανηγύρια, εκδρομές, σχολεία, προσωπικές, ομαδικές, επαγγέλματα, ποδοσφαιρικές, οικογενειακές, ο,τι φανταστεί κανείς , καθώς ο έξυπνος τίτλος τους χωρά όλους!
Είναι πολύτιμη αυτή η προσπάθεια, η όποια, νομίζω, άρχισε απο το Θύμιο Παλάντζα, αλλά από ένα σημείο και πέρα πλαισιώθηκε και από άλλους και στην εποχή της καραντίνας έγινε πανικός συμμετοχής με μια ομάδα που τα μέλη της ξεπέρασαν σε λίγους μήνες τον αριθμό των 2.500 !
Είναι σημαντικό ότι με την αρχική επιμονή του Θύμιου σε κάθε φωτογραφία πρέπει να υπάρχει μια περιγραφή γιατι μόνο έτσι μπορεί να γίνουν αντικείμενο της όποιας μελέτης…
Αργότερα όταν οι φωτογραφίες έγιναν 1000δες , ομαδοποιήθηκαν σε κατηγορίες και ετσι θα βοηθήσουν για βουτιές στο χρόνο ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του καθενός και για όποιον στο μέλλον θα θελήσει να δει το παρελθόν της Λήμνου.
Είναι ο,τι καλύτερο συνέβη και συμβαίνει στο face book και “η Λήμνος στο πέρασμα του χρόνου” έχει ακόμη να μας δείξει πολλά ! Ηλίας Κότσαλης

Για το παραπάνω θέμα έπρεπε να βρω και μια σχετική φωτογραφία και ήταν πολύ εύκολο. Μπήκα στο face book και αμέσως έπεσα στην φωτογραφία που δημοσιεύω και είναι όπως και το παρακάτω επεξηγηματικό κείμενο του Άγγελου Παπαγελλή
“Κάσπακας – Λήμνου 1938 περίπου. Με φόντο το χωριό του Κάσπακα στο βάθος, μια παρέα με τρεις Κασπακινούς, στον κάμπο του χωριού με τα στάχια. Από αριστερά, Χρυσόστομος Παπαγγελής ή Μιχέλης (πατέρας), Ηρακλής Καραγεώργης, και Λευτέρης Δαγλής.
Φωτο – Με μηχανή του πατέρα μας Χρυσόστ. Παπαγγελή” .

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button