ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ – της Μ. Λαμπαδαριδου – Πόθου
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ! Είπαν οι ιερομόναχοι που ήρθαν εδώ στη Λήμνο από την Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους να συνλειτουργήσουν με τους ντόπιους του νησιού στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Κάθε χρόνο σαν σήμερα έρχονται με την μεγαλοπρεπή εικόνα της Παναγίας της Τρυγης, της μόνης ίσως που υπάρχει με λευκό χιτώνα, έρχονται στο όμορφο εκκλησάκι που είναι μετόχι του μοναστηριού, και πλήθος κόσμου τους περιμένουν.
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ! Λοιπόν, σε όλους.
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το άγριο πέρασμα της φωτιάς και την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, πέρισυ τέτοιες μέρες, και η μνήμη ματώνει ακόμα, ο φόβος του αιφνίδιου, τόσο ανασφαλής και μάταιη έγινε η ζωή μας. Τόση η “εμμονή της αδικίας και του κακού” όπως θα έλεγε ο Έλιοτ.
Όμως εμείς θα ανάψουμε και φέτος το κεράκι μας.
Κι αυτό θα το πω με τα ίδια λόγια, όπως κάθε χρόνο.
Θα ανάψουμε το κεράκι μας, είτε πιστεύει κανείς είτε δεν πιστεύει, γιατί τα σκοτάδια που χρόνια τώρα κύκλωσαν τη ζωή μας τα ρηγματώνει και το ελάχιστο φως. Κι αν είναι σε ταπεινό εξωκκλήσι, ερημικό, ή σε ναό μεγαλοπρεπή, καμιά σημασία. Μια Παναγιά μας περιμένει πάντα εκεί, μια σκέπη. Μπορεί να είναι η Παναγιά η Σπηλιανή ή η Παναγιά η Χρυσοσπηλιώτισσα. Μπορεί η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή, η Παναγιά η Κακαβιώτισσα, η Παναγιά η Γαλατιανή, η Πελαγινή, η Φωτοβολούσα, η Φαναριώτισσα, η Γρηγορούσα, η Σουμελά, η Ιεροσολυμίτισσα, η Παναγιά η Βαρνάκωβα – που κάηκε πριν δυο χρόνια όμως οι μοναχές είναι εκεί και περιμένουν. Ή ίσως η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα, η Μυρτιδιώτισσα, μπορεί η Παναγιά η Πορταϊτισσα, που έπλεε στη θάλασσα πάνω από εκατό χρόνια με τρικυμίες ή με γαλήνη σε νύχτες ερημικές, έπλεε πάνω στα κύματα ώσπου να φτάσει στις ακτές του Αγίου Όρους. Και σήμερα είναι εκεί με τα χρώματα και το βλέμμα της όλα ανέπαφα. Ή μπορεί ακόμα να είναι η Παναγιά της Τρύγης από το μετόχι του Αγίου Όρους στη Λήμνο.
Τετρακόσια εβδομήντα τέσσερα ονόματα, είπαν – και θα είναι πιο πολλά. Ποτέ Ποίηση πιο μεγάλη δεν έδωσε τόσα πανέμορφα ονόματα σε Πρόσωπο Ιερό για να εκφράσει την λατρεία ή την ευχαριστία.
Το ταπεινό εκκλησάκι της φωτογραφίας είναι της Παναγίας της Τρύγης, στη Λήμνο, μετόχι, από τα βυζαντινά χρόνια, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ