Περιοδικό

Κατ’ ιδίαν Προσευχή

Κατ’ ιδίαν Προσευχή

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η πρόσφατη (16-3-20) ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει ότι “Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών”.

Τι ακριβώς είναι η “Κατ’ ιδίαν προσευχή”;

Είναι η προσευχή που κάνει κανείς μόνος του, χωρίς να συμμετέχει σε ομαδική προσευχή, μαζί ή με την παρουσία άλλων.

Η ανακοίνωση λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην εκκλησία. Πάντως, μπορεί κάποιος να προσευχηθεί μόνος του και στην κατοικία του, ή όπου αλλού βρίσκεται π.χ. στη δουλειά, ενώ ταξιδεύει, σε μοναστήρι, οπουδήποτε.

Το σύνολο της πατερικής και λειτουργικής παράδοσης επισημαίνει ότι ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή «προσευχῆς καιρός ἔστω» (Μέγας Βασίλειος, Λόγος Ασκητικός, PG 31, 877Α).

 «Ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε» παροτρύνει και ο Απόστολος Παύλος τους νεοφώτιστους (Α΄ Θεσ. 5:17).

Σε νεώτερο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν προσευχή:

“Μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρη και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας”.

Ο ίδιος ο Χριστός διακρίνει την ατομική προσευχή που γίνεται, «εἰς το ταμεῖον» (Ματθ. 6:6), από την κοινή προσευχή «όπου είναι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το όνομα μου, εκεί είμαι εγώ εν τω μέσω αυτών» (Ματθ. 18:20).

Για την κατ’ ιδίαν προσευχή. Είπε:

“Συ όμως, όταν προσεύχησαι, είσελθε εις το ταμείον σου, και κλείσας την θύραν σου προσευχήθητι εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ, και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ” (Ματθ. 6:6).

Κι ο Απόστολος Παύλος λέει: “Σεις είσθε ναός του Θεού (Α.Κορ.6:19, B.Koρ.6”16, Εβρ.3:6).

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button