Επιλεγμένα

Κεχαγιάς ” Ο άνθρωπος της γης” |  Kehajas – Man of the Land !!!

Κεχαγιάς ” Ο άνθρωπος της γης” |  Kehajas – Man of the Land

Ένα λαογραφικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο νησί της Λήμνου με θέμα τον Κεχαγιά ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σύμβολά της από την εποχή της Τουρκοκρατίας και διατηρήθηκε ως όρος μέχρι και σήμερα.
Το όραμα του “Κεχαγιά” ξεκίνησε το 2017 από τον Γιώργο Κωμάκη και πήρε μορφή ως ανεξάρτητη παραγωγή , με την συνεργασία ομάδας συντελεστών που επέδειξαν ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη προς  την τελειοποίηση του.
Σήμερα βρίσκεται στο στάδιο του τελικού μοντάζ και θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2020 .
Μέρη του υλικού που δεν θα προβληθούν στο τελικό αποτέλεσμα , είναι διαθέσιμα στην σχετική σελίδα του στο Facebook και στο YouTube
Το κίνητρο για την δημιουργία του “Κεχαγιά” είναι η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η  συνεισφορά στο ιστορικό γίγνεσθαι του νησιού της Λήμνου επικοινωνώντας το στο ευρύ κοινό.
Προς τούτο το ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχει σε εθνογραφικά Φεστιβάλ εντός των ελληνικών συνόρων , με την ελπίδα της προβολής του και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας τον πλούσιο πολιτισμό του τόπου.
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων καταγράφηκαν πολλές μαρτυρίες, αφηγήσεις και γεγονότα που αφορούν την παράδοση και τα πολιτιστικά γνωρίσματα,  τα γλωσσικά ιδιώματα, την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Λήμνου, αλλά και την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών .
Όλα μαζί πλαισιώνουν περίτεχνα τον όρο του Κεχαγιά δίνοντας του το ιστορικό υπόβαθρο που τον διακρίνει.
Με φόντο τα κατάσπαρτα χωράφια και τις ορεινές καμπύλες,  με συντροφιά τον δυνατό άνεμο και τις θαλασσινές ακτές της Λήμνου , ο Κεχαγιάς μας καλωσορίζει στο σπιτικό του , φανερώνοντας το γιατί “κλαίς δυο φορές στην Λήμνο. Την μια όταν πηγαίνεις και την άλλη όταν φεύγεις”

Kε•ha•’jas | Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button