Περιοδικό

Κολοκύθα Γίγας !

του Θ. Δημητριάδη

Η μεγαλύτερη ποικιλία κολοκύθας, καλλιεργείται παγκοσμίως από το 1800 από επαγγελματίες καλλιεργητές που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Η ποικιλία είναι επίσης γνωστή και ως Atlantic Giant.

Είναι υπέροχες τεράστιες πορτοκαλί κολοκύθες που μπορούν να ζυγίζουν από 225 κιλά μέχρι και 800 κιλά!

Η μεγαλύτερη κολοκύθα αυτού του είδους ζυγίστηκε το 1981 στα 226,80 κιλά. Το 1994 η μεγαλύτερη κολοκύθα έφτασε τα 453 κιλά ενώ το ρεκόρ αυτή τη στιγμή κατέχει η Κρίστη Χαρπ όπου με μίξεις της συγκεκριμένης ποικιλίας με άλλες κατάφερε να καλλιεργήσει μια κολοκύθα μεγέθους 782 κιλών το 2009!

Η ποικιλία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Nέα Σκωτία του Καναδά το 1978 από τον Howard Dill. από τον οποίο πήρε και την ονομασία της.

Είναι εύκολη στη βλάστηση αλλά προσοχή πρέπει να δίνεται στην τοποθέτηση του φυτού καθώς οι κολοκύθες γίνονται τεράστιες και δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα.

Φυτέψτε τους σπόρους τέλος Απριλίου σε εσωτερικό χώρο και φροντίστε το χώμα να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ετοιμάστε το χώμα στον εξωτερικό χώρο και φυτέψτε το κατά τη διάρκεια του Μαίου εάν μπορείτε να το προστατέψετε από τα κρύα αλλιώς φυτέψτε το έξω τον Ιούνιο.

Η κολοκύθα χρειάζεται πολύ νερό και συχνή λίπανση. Όταν βγουν τα λουλούδια έχει φτάσει η ώρα να αποφασίσετε εάν θα αφήσετε να ανθήσουν πολλά άνθη ή να αφήσετε ένα ή δύο εάν προορίζετε το φυτό για μια η δυο τεράστιες κολοκύθες!

Χρειάζεται αρκετό χώρο καθώς το κλίμα μεγαλώνει αρκετά. Η μεγάλη κολοκύθα γίγαντας είναι ιδανική για διαγωνισμούς, για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας και όποιον περνάει από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται η τεράστια κολοκύθα!

Οι κολοκύθες είναι αναρριχητικά φυτά και οι καρποί τους ποικίλουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα, από το κλασσικό πορτοκαλί στις κλασσικές κολοκύθες μέχρι τα πολύχρωμα διακοσμητικά κολοκυθάκια και το κλασικό πράσινο που έχουν τα κολοκυθάκια τα γεμιστά.

Η χρήση τους είναι συνήθως στη μαγειρική όπου χρησιμοποιούνται απλά βρασμένα στις σαλάτες ή μαγειρεμένα με μια πληθώρα επιλογών όπως γεμιστά ή χρησιμοποιώντας απλά τον ανθό τους!

Οι κολοκύθες αναπτύσσονται από σπόρο και έχουν γρήγορη ανάπτυξη η οποία γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η κολοκύθα χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία 22+ βαθμούς, πλούσιο σε οργανικά συστατικά χώμα και αρκετό πότισμα για να αναπτυχθεί γρήγορα και σωστά. Επίσης η λίπανση θεωρείται απαραίτητο συστατικό κατά την ανάπτυξη του φυτού.

Τα κύρια είδη της κολοκύθας είναι η κολοκύθα η κοινή (curcubita pepo) η οποία παράγει τα γνωστά πράσινα μικρά κολοκυθάκια που τα τρώμε στις σαλάτες ή ως γεμιστά. Τα κολοκυθάκια αυτά παράγουν επίσης τους ανθούς (κολοκυθοκορφάδες) οι οποίοι τρώγονται συνήθως γεμιστοί με ρύζι.

Δεύτερη κατηγορία κολοκύθας είναι η νεροκολοκύθα (curcubita maxima). H κολοκύθα αυτή είναι συνήθως πορτοκαλί χρώματος, σφαιρική και φτάνει πολλές φορές τα 50 κιλά σε βάρος αν και έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το βάρος και χρησιμοποιούνται για διαγωνισμούς (dill’s atlantic giant).

Αυτού του είδους οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται κυρίως στην παρασκευή γλυκών όπως διάφορες πίτες αλμυρές και γλυκές. Επίσης χρησιμοποιούνται συχνά για διακοσμητικούς σκοπούς, καθώς αυτό είναι το είδος το οποίο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να γιορτάσουν το Halloween φτιάχνοντας αυτοσχέδια φανάρια με τρομαχτικά πρόσωπα.

Μια ακόμη κατηγορία κολοκύθας είναι η γλυκιά κολοκυθιά η οποία έχει ωρίμανση το φθινόπωρο καθώς αντέχει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η κολοκύθα αυτή είναι ιδανική για την παρασκευή πιτών.

Κολοκύθα η φλασκιά. Αυτή η κολοκύθα χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς. Συνήθως αφού ωριμάσουν πλήρως οι καρποί της τότε κόβονται και μετά από μια μικρή επεξεργασία, για να μην σαπίσει ο καρπός, βάφονται και χρησιμοποιούνται για διακόσμηση.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button