Απόψεις

Κορονοϊός – Πριν και μετά την τουαλέτα

Πριν και μετά την τουαλέτα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μέσα στο χείμαρρο και τον βομβαρδισμό των ειδήσεων και πληροφοριών ίσως δεν προσέξαμε όσο πρέπει μια επίσημη οδηγία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης, και πιο συγκεκριμένα με την ατομική υγιεινή.

Δεν είναι μόνο το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, που πρέπει να κάνουμε πρώτο-πρώτο  αμέσως μόλις μπαίνουμε στο σπίτι, αλλά και με τη χρήση της τουαλέτας.

Πριν, και μετά. Με σαπούνι και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Λίγοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών. Τα ακάθαρτα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων. Μάλιστα η ηπατίτιδα Α προκαλείται από λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένη τροφή και νερό δηλαδή όταν ένας ασθενής δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια ακουμπά τρόφιμα, επιφάνειες ή το στόμα κάποιου ανθρώπου.

Όμως, η πλειοψηφία των ανθρώπων (95%) δεν πλένει τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Environmental Health.  Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Μπορτσγκρέβινκ παρατήρησαν τον τρόπου που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.

Στις δημόσιες τουαλέτες, μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούσαν σαπούνι, ένας στους 10 δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο σχολαστικές στο πλύσιμο των χεριών συγκριτικά με τους άνδρες.

Επίσης, μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούσαν σαπούνι, το 15% δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 78% και 7% αντίστοιχα.

Παρά τις συστάσεις των ειδικών για καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι (για 15-20 δευτερόλεπτα) μετά τη χρήση της τουαλέτας, ο μέσος άνθρωπος πλένει τα χέρια του μόλις για έξι δευτερόλεπτα, ενώ αυτοί που αφιερώνουν στην υγιεινή των άνω άκρων περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα είναι μόνο 5%.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το πρωί οι άνθρωποι πλένουν συχνότερα τα χέρια τους, ενώ αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές σημάνσεις που υπενθυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button