Περιοδικό

Το Δέντρο του Ιούδα – Γιατι ονομάστηκε έτσι;

Ένα πανέμορφο δέντρο – κουτσουπιά

Μοιάζει πολύ με την πασχαλιά, αλλά είναι δέντρο πολύ πιο εντυπωσιακό, πιο ψηλό (μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα ύψος) και με πιο έντονα ροζ-μωβ λουλούδια.

Είναι το δέντρο της Μεγάλης Παρασκευής.

Σήμερα παραδοσιακά είναι η πιο θλιμμένη μέρα του χρόνου. Σταυρώθηκε ο Ιησούς για να μας σώσει και να μας δώσει ζωή. Και μας συγχώρεσε όλους, ακόμα και τον μαθητή που τον πρόδωσε, τον Ιούδα.

Ο Ιούδας, λοιπόν, σύμφωνα με μια παράδοση, δεν χάρηκε τα 30 αργύρια, αλλά από τις τύψεις του μετά την προδοσία κρεμάστηκε από μια κουτσουπιά. Γι’ αυτό το δέντρο αυτό πολλοί το αποκαλούν και δέντρο του Ιούδα. Πιθανόν αυτή η εκδοχή προέρχεται από την παράφραση του ονόματος δένδρο της Ιουδαίας, μιας και η κουτσουπιά είναι πολύ συνηθισμένο δέντρο στην περιοχή της ιστορικής Ιουδαίας. Τα ιερά κείμενα της Διαθήκης, πάντως, αναφέρουν πως ο Ιούδας τελικά κρεμάστηκε σε συκιά, οπότε και η ονομασία καταργήθηκε.

Το κανονικό όνομα της κουτσουπιάς είναι Κερκίδα ή Ιουστίτσια. Άλλοι πάλι το λένε μαμουκαλιά. Ίσως το κάπως κακόηχο όνομά της δεν άφησε τους ποιητές να την υμνήσουν. Είναι αυτοφυής σε όλη την Μεσόγειο, πολύ προσαρμοστική και ολιγαρκής.

Η κουτσουπιά είναι φυτό που υπήρχε από την αρχαιότητα σε όλα τα κράτη της Μεσογείου. Το επιστημονικό της όνομα Cercis siliquastrum, το έλαβε από την λέξη κερκίς, ένα εξάρτημα του αργαλειού, που στην αρχαιότητα το έφτιαχναν από ξύλο κουτσουπιάς.

Όταν ανθίζει στα τέλη του Μαρτίου κάνει μεγάλη εντύπωση. Βγάζει πρώτα τα άνθη, εκείνα τα ροζ-μωβ, και μετά τα φύλλα.

Τα άνθη της τρώγονται ωμά αλλά και σε σαλάτες ή διατηρημένα σε ξύδι. Είναι νοστιμότατα, αρκεί να έχουν πλυθεί πολύ καλά!

Όπως και να έχει, η κουτσουπιά είναι ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό δέντρο. Γι’ αυτό και πολλοί ερωτευμένοι συνηθίζουν να προσφέρουν στο έτερον ήμισυ τα κλαδιά της ως χειρονομία αγάπης.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button