Περιοδικό

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Γραφει ο Θ. Δημητριαδης

Αυτήν την εποχή είναι ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα γλυκό με ιδιαίτερη γεύση.

Τα κυδώνια σιγοψήνονται ωσότου μαλακώσουν σε ζουμί που δεν γίνεται πολύ πηχτό ούτε ιδιαίτερα γλυκό, το οποίο όμως διαθέτει υπόνοια κρασιού.

Σερβίρονται με λίγο σιροπάκι ως ελαφρύ επιδόρπιο συνδυασμένο με στραγγιστό γιαούρτι ή με κρέμα σαντιγί ή με παγωτό.

 

ΥΛΙΚΑ

4-5 κυδώνια

1 λεμόνι

3/4 του κιλού ζάχαρη

3 βανίλιες

1 ξύλο κανέλας 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

(ή 1 ποτηράκι γλυκό κρασί)

Λίγη κανέλα για πασπάλισμα.

Σαντιγί ή παγωτό βανίλια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εάν τα κυδώνια έχουν χνούδι τα πλένουμε για να βγει. Συνήθως είναι καθαρά, οπότε απλά τα πλένουμε λίγο.

Δεν τα ξεφλουδίζουμε, αλλά τα κόβουμε στη μέση καθαρίζοντας τα απ’ τα κουκούτσια τους.

Αλείφουμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι.

Θα χρειαστούμε ένα ταψάκι ή ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος, που να χωράει ίσα-ίσα τα κομμένα στη μέση κυδώνια. Το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύλο της κανέλας και τις βανίλιες.

Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο από το σιρόπι τους.

Εάν ψήσουμε στους 180 βαθμούς, θα χρειαστούμε 2 ½ – 3 ώρες.

Προσοχή, αν δούμε ότι αρπάζουν, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Για σιγουριά τα σκεπάζουμε από την αρχή με το αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος, για να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και να δέσει το σιρόπι τους.

Το σιρόπι θα είναι αρκετά πηχτό, σαν ζελέ. Αν θέλουμε να είναι πιο αραιό, μειώνουμε τη ζάχαρη και βάζουμε 1/2 κιλό περίπου

Όταν γίνουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό και τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button