Περιοδικό

Επιστροφή  στον Μεσαίωνα ?

Επιστροφή  στον Μεσαίωνα ?

Της Χριστίνας Κάβουρα

Επιστροφή στον μεσαίωνα ή μήπως τουλάχιστον σε κάποιους τομείς δεν φύγαμε/ ξεφύγαμε  ποτέ από τον μεσαίωνα την στιγμή που εξακολουθούμε να έχουμε μεσαιωνικές απόψεις, τουλάχιστον πολλοί από εμάς !

Η όλη φάση μου θύμισε την εικονομαχία, όταν είχαν απαγορευτεί οι εικόνες γιατί οι προσκυνητές  θεωρούσαν το επιζωγραφισμένο ξύλο αγιασμένο, τις μπογιές ζωγραφικής πανάκεια έναντι διαφόρων νόσων, τις οποίες μπογιές έξυναν με μαχαιράκια και τις πρόσθεταν στο τσάϊ τους για  …. αγιασμό του σώματος ! Μήπως πάλι προς τα εκεί οδεύουμε ?

Έτσι και χθες  προσκυνούσαν οι περισσότεροι χωρίς μάσκες, μια κυρία είπε σε Δημοσιογράφο ότι στην Εκκλησία όλα είναι αγιασμένα  ακόμα και η σκόνη !  Και καταλήγουμε   ότι εκτός της μετάδοσης επικίνδυνων υιών  με το να φιλάμε και να …. σαλιώνουμε την εικόνα, να πέφτουμε και σε αίρεση !

Ας μην πλανιόμαστε !  Και μία υπόκλιση στην εικόνα  αρκεί.

Αλλά πώς να μην είναι πλανημένο το ποίμνιο την στιγμή που είναι πλανημένοι οι Θρησκευτικοί Ταγοί του και ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να μαζέψει το ασκέρι του ! Και πώς να το μαζέψει τη στιγμή που δεν μπορούσε να το μαζέψει ο τελευταίος Αυτοκράτορας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της αυτοκρατορίας,  μια και μια πολύ σημαντική μερίδα του Κλήρου βροντοφώναζε «καλύτερα το σαρίκι του Σουλτάνου από την Τιάρα του Πάπα» !

Και ύστερα εγώ η αγαθιάρα πιστεύω και ελπίζω στην ένωση των Εκκλησιών ! Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν και λίγα αυτά που μας χωρίζουν !

Οχυρωμένοι εκατέρωθεν  πίσω από  ένα Φιλιόκβε   φθάσαμε το 1054 στο σχίσμα, βασικά  για θέματα εξουσίας  από τους πάνω,  και θέματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας από τους κάτω.

Αλλά  και στις μέρες μας άκουσα σε κήρυγμα από Ηγούμενο να διατείνεται ότι η Παναγία γύρισε την ράχη της στην Βασιλεύουσα λόγω της Ενότητας των εκκλησιών που προσπαθούσε,  ο  Άγιος κατ εμέ, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος  ! Με αυτά και με τα άλλα χάσαμε την Πόλη  και τέτοια φοβερά λάθη δεν αποκαθίστανται δυστυχώς.

 

Ο Παπάς λοιπόν επέμενε ότι με μάσκα δεν θα έμπαινε κανένας στην Εκκλησία !

Και ερωτώ εγώ η ανόητη, Τι σχέση έχει ο Θεός με την μάσκα,  τι σχέση έχει η Θρησκεία με μάσκες και εμβόλια, και στην τελική η Εκκλησία δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στον εκάστοτε Παπά !

 

Όταν ο Ιησούς πειράσθηκε ως άνθρωπος  από τον Σατανά, ο οποίος στοχεύοντας στην ανθρώπινη φύση  του, του είπε πέσε από την στέγη του Ναού, έχει γραφεί ότι θα σε πιάσουν  Άγγελοι μη τυχόν και χτυπήσεις το πόδι σε κάποιο λίθο !

Ο Κύριος του απάντησε : έχει επίσης γραφεί «ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου» δηλ.  δεν θα εκθέσεις τον εαυτόν σου σε κίνδυνο για να δοκιμάσεις τον Θεό (και να πεισθείς  τάχα ότι πράγματι σε αγαπά και σε προστατεύει)

Αυτά τα λέει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο που τουλάχιστον το Ευαγγέλιο πρέπει να το γνωρίζουν και να μπορούν να το ερμηνεύσουν οι Ιερείς.

Προσωπικά είπα στον δικό μας Εφημέριο ότι  στην πράξη έχει ξεκινήσει επανάσταση έναντι του Κυρίου του  και αν το σκεφθεί καλά θα το καταλάβει !

Τελικά η πίστη μας και η θρησκευτικότητά μας πρέπει να σχετίζεται με βαθύτερα  νοήματα από εμβόλια, προσκυνήματα, μάσκες και καταδίκες  των κακώς εννοούμενων ….. απίστων !

Ελπίζω ολόψυχα να τα καταφέρουμε και να μην βιώσουμε τα χειρότερα λόγω επικείμενων μέτρων ! Είναι που είναι κλεισούρα ο χειμώνας !

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button