Ανακοινώσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Λημνου για Κακοκαιρία, Παιδικό Σταθμό, σχολεία, ΕΛΤΑ, Ρωμαίικο Γιαλό, πολεοδομία, δασικούς χάρτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι θέσεις και οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για

Κακοκαιρία, Παιδικό Σταθμό, σχολεία, ΕΛΤΑ, Ρωμαίικο Γιαλό, πολεοδομία, δασικούς χάρτες

   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021, και στη συζήτηση που έγινε πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,

  • Θίξαμε το θέμα της προετοιμασίας της αντιμετώπισης της νέας επερχόμενης κακοκαιρίας με δεδομένες τις ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μηχανήματα από τον Δήμο και το Επαρχείο. Επίσης θέσαμε την ανάγκη να υπάρχει επάρκεια σε αλάτι που θα χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα όχι μόνο των επαρχιακών οδών, αλλά και των δρόμων μέσα στη Μύρινα και στα χωριά.
  • Ζητήσαμε να μπει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου η μελέτη για την κατασκευή νέου, 3ου Παιδικού Σταθμού, που είχε παραλειφθεί από το Τεχνικό πρόγραμμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό, όπως και έγινε.
  • Ζητήσαμε να προχωρήσει η δημοτική αρχή όσο το δυνατό συντομότερα στις απαραίτητες επισκευές των σχολικών κτηρίων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, του Δημοτικού Σχολείου Μούδρου και του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας, σύμφωνα και με τα αιτήματα των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών. Τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων αυτών, αναδείχτηκαν έντονα μετά και τα τελευταία κύματα της κακοκαιρίας.
  • Αναδείξαμε για άλλη μια φορά τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για το ότι η επισκευή του Γυμνασίου Μύρινας είναι στον αέρα, 7 χρόνια μετά το σεισμό του 2014.
  • Ζητήσαμε να συνταχθεί ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην υποβάθμιση των ΕΛΤΑ, με βάση και τη διαμαρτυρία των φορέων του Μούδρου για την κατάργηση του ανταποκριτή των ΕΛΤΑ στην περιοχή.
  • Διατυπώσαμε για άλλη μια φορά τη θέση μας για τον Ρωμαίικο Γιαλό για την αποκατάστασή του βάσει μελέτης, που θα οδηγεί σε μόνιμη επίλυση του προβλήματος και όχι σε προσωρινή λύση ανάγκης που θα διαιωνίζει το πρόβλημα.
  • Θέσαμε το αίτημα της επαρκούς στελέχωσης της πολεοδομίας, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωσή της θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα αδειοδότησης όσοι από τους συνδημότες μας θελήσουν να οικοδομήσουν στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που ορίζει ο νέος νόμος πριν αυτό γίνει απαγορευτικό. Στην απάντησή του ο Δήμαρχος παρέπεμψε τη λύση του προβλήματος ουσιαστικά στην αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών της πολεοδομίας, αποκλείοντας έμμεσα το αίτημά μας.
  • Τέλος, μεταφέραμε τις ανησυχίες συνδημοτών μας, αγροτών και κτηνοτρόφων, για τις επιπτώσεις και τα προβλήματα σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Πιο συγκεκριμένα, αμφισβητείται ο χαρακτήρας γεωργικών εκτάσεων οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους, θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής εκμετάλλευσης, ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

Επιπλέον, τα νέα τσουχτερά χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300 – 4000 ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

  Ζητήσαμε η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει από το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι συνδημότες μας γενικότερα, από τις ενστάσεις – αντιρρήσεις, αφού το ίδιο το κράτος δημιούργησε τα προβλήματα.

  Για όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν θα δοθούν ουσιαστικές λύσεις, αν οι ίδιοι οι συνδημότες μας δεν τις διεκδικήσουν συλλογικά και δυναμικά, μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς τους γενικότερα. 

Μύρινα 15-2-2021

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button