Περιοδικό

ΛΗΜΝΟΠΑΙΔΕΙΑ: Παίζω και μαθαίνω τη Λήμνο.

ΛΗΜΝΟΠΑΙΔΕΙΑ: Παίζω και μαθαίνω τη Λήμνο.
Επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά από 8 ως 98 ετών.

του Θοδ. Μπελίτσου

Πρωτοτύπησε πάλι ο Χρήστος Καζόλης. Μετά τα σπουδαία φωτογραφικά άλμπουμ, τα ημερολόγια, τις καρτ-ποστάλ, το λεύκωμα για τα ξεχασμένα λημνιά επαγγέλματα, προσφέρει ένα πρωτότυπο έργο στη λημνιά κοινωνία, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό συνάμα. Τη ΛΗΜΝΟΠΑΙΔΕΙΑ ή αλλιώς “παίζω και μαθαίνω” για την τοπογραφία, τη μυθολογία, την ιστορία, τη φύση, τις παραδόσεις, τα προσκυνήματα, το λαϊκό πολιτισμό της Λήμνου. Ένα ομαδικό παιχνίδι, αφορμή να μαζευτούν μικροί μεγάλοι σε φιλικές ή οικογενειακές παρέες και να διασκεδάσουν στην αυλή τις δροσερές καλοκαιρινές βραδιές πίνοντας μια λεμονάδα ή στη σάλα τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες συντροφιά με ζεστή σοκολάτα ή ένα ποτήρι λημνιό κρασί οι μεγάλοι, ανταγωνιζόμενοι ποιος θα διασχίσει πιο γρήγορα το νησί με το πιόνι του πάνω στο χάρτη.
Μόνο που για να κερδίσεις, δεν φτάνει να φέρεις καλή ζαριά, πρέπει και να απαντήσεις σωστά στη σχετική ερώτηση για τη Λήμνο. Σε περιμένουν 108 κάρτες που αντιστοιχούν σε 108 προορισμούς, με όμορφες φωτογραφίες του Χρήστου, από την Πλάκα ως το Φακό κι απ’ το Σεργίτσι ως τον Αγιοσώζο. Πού θα σου τύχει να ταξιδέψεις άραγε, και πώς, με αυτοκίνητο, με καΐκι, με τα πόδια; Πόσες και ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσεις, για να συνεχίσεις; 360 πιθανές ερωτήσεις για τη Λήμνο, καλύπτουν κάθε τομέα γνώσης του νησιού, του παρόντος και του παρελθόντος, σε δύο γλώσσες ΕΛΛΗΝΙΚΑ κι ΑΓΓΛΙΚΑ, ώστε να παίζουν και οι αγγλομαθείς ή όσοι θέλουν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους.
Ο Χρήστος μου έκανε την τιμή να μου κοινοποιήσει το ερωτηματολόγιο πριν το οριστικοποιήσει και κάναμε μια συζήτηση πάνω σε αυτό. Ομολογώ την ευχάριστη έκπληξή μου από το εύρος και το μέγεθος του γνωστικού χώρου που καλύπτει, από την ποικιλία του ερωτηματολογίου (σωστό/λάθος, πολλαπλή επιλογή κλπ) κι από την κλιμακούμενη δυσκολία ώστε ούτε να αποθαρρύνει τον παίκτη αλλά ούτε να του χαρίζεται. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα γίνει ανάρπαστο από κάθε Λημνιό και κάθε φίλο της Λήμνου, από 8 ετών παιδιά ως 98 ετών εφήβους!

Θοδωρής Μπελίτσος, 25.6.2021.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button