ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Λημνος: Απειλητική η Εταιρεία του ΑΚΟΥΑ ΣΤΑΡ με πρώτο στόχο τον Δήμαρχο… Όλη η επιστολή.

ΚΙΑΡΑ ΝΕ

ΑΘΗΝΑ, ΠΕΣΤΩΝ 13

Τετάρτη 08/09/2021

 ΠΡΟΣ:

Δήμαρχο Λήμνου κ. Δ. Μαρινάκη

Κοιν:

 1. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη
 2. Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Νομού Λέσβου ΝΔ κ. Αθανασίου
 3. Βουλευτή Νομού Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς
 4. Βουλευτή Νομού Λέσβου ΚΚΕ κα. Κομνηνάκα
 5. Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, κα Κακαλή
 6. Έπαρχο Λήμνου -Αγίου Ευστρατίου κ. Βλαττά Λαμπρινό
 7. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου κ. Χριστοφιδέλη
 8. Δημοτικούς Συμβούλους ΔΣ Λήμνου
 9. Δημοτικούς Συμβούλους ΔΣ Αγίου Ευστρατίου
 10. Λιμενάρχη Λήμνου κ. Αρβανίτη
 11. Τοπικά Μέσα Λήμνου

Θέμα: «Εκπληρώνουμε  στο ακέραιο τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, δρομολογούμε και πάλι το AQUA BLUE και αντί η συνέπεια μας να αναγνωριστεί, αντιμετωπίζουμε αβάσιμες και άδικες επιθέσεις με εκτός Νόμου διαδικασίες.»

Κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας,  αφενός για να αποκατασταθεί η αλήθεια και αφετέρου για να σας καλέσουμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, όχι τόσο έναντι της εταιρείας μας, όσο έναντι των κατοίκων  της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αλλά και των επαγγελματιών και επισκεπτών των δύο νησιών, μετά την αναίτια, παράλογη  και καταφανώς παράνομη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί απαγόρευσης κατάπλου του έμφορτου (με επιβάτες & οχήματα) πλοίου μας Aqua Star την Παρασκευή 10.9.2021.

Η απόφαση είναι αναίτια, διότι όπως προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα που παραθέτουμε στη συνέχεια της επιστολής, η εταιρεία μας όχι μόνο εκπληρώνει στο ακέραιο και με άψογο τρόπο τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά και έχει πολλές φορές– αν και δεν ήταν υποχρεωμένη – να δώσει λύση σε προβλήματα  που προέκυψαν χωρίς δική της ευθύνη/υπαιτιότητα, επιθυμώντας να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των δύο νησιών, αλλά και την τοπική οικονομία.

Η απόφαση είναι παράλογη, διότι,  χωρίς κανένα λόγο, εμποδίζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες επιβάτες και δημιουργώντας προβλήματα στην αγορά και την οικονομική δραστηριότητα.

 

Ταυτοχρόνως, η υλοποίηση  της απόφασης οδηγεί σε παρακώλυση των συγκοινωνιών, κάτι που καταφανώς είναι παράνομο.

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Σκόπιμο είναι να παραθέσουμε αναλυτικά τα γεγονότα ως προς την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Λήμνου από την εταιρεία μας για την ορθή πληροφόρηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και για να συνειδητοποιήσετε, έστω και τώρα, το εσφαλμένο των θέσεων σας περί δήθεν κακής παροχής υπηρεσιών από την εταιρεία μας.  Ειδικότερα, η ΚΙΑΡΑ ΝΕ από τον Μάρτιο του 2020 με το πλοίο της AQUA BLUE εξυπηρετεί την γραμμή  Λαυρίου, Αγίου Ευστράτιου, Λήμνου, Καβάλας βάσει δημόσιας μειοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας και της συναφθείσας σχετικής δημόσιας σύμβασης μέχρι την 31/10/21. Από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 το πλοίο μας εξυπηρέτησε άψογα τη γραμμή, χωρίς ούτε ένα ανεκτέλεστο δρομολόγιο, με ακρίβεια στους χρόνους και προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες στους επιβάτες και τα οχήματα χάρη στις πολλές καμπίνες  και το τεράστιο γκαράζ του πλοίου μας.

 

Τον Φεβρουάριο του 2021 το πλοίο σταμάτησε για 40 ημέρες για την ετήσια συντήρησή του, ως νόμος προβλέπει. Δεν οφείλαμε βάσει της σύμβασης να προβούμε σε αντικατάστασή του, ωστόσο, το πράξαμε, ναυλώνοντας για 1,5 μήνα το SUPERFERRY 2, εν μέσω lockdown, με μηδενική κίνηση και τεράστιο για εμάς κόστος της τάξης του 1.000.000 ευρώ (το οποίο, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης, μας ζημίωσε περίπου 500.000 ευρώ)  προς εξυπηρέτηση της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου.

Την 10/07/21 το AQUA BLUE εμφάνισε τεχνικό πρόβλημα. Η εταιρεία μας φρόντισε να αντικατασταθεί αμέσως, με το ταχύπλοο SUPERRUNNER JET, το οποίο με διπλά και τριπλά πληρώματα, έκανε επιπλέον δρομολόγια δυο φόρες την εβδομάδα, για να φτάσουν στη Λήμνο όλοι οι επιβάτες και τα οχήματα. Αυτό, με τα χαμηλά ναύλα της άγονης γραμμής και  παρά το πολύ μεγάλο επιπλέον κόστος του ταχύπλοου. Ακόμα και για τα ΙΧ (20-30 παραπάνω) που ήταν πουλημένα ήδη στο σύστημα κρατήσεως του AQUA BLUE και  δεν χωράγανε στο γκαράζ του ταχύπλοου SUPERRUNNER JET, πραγματοποιήσαμε επιπλέον δρομολόγια τα οποία ασφαλώς δημιούργησαν νέα επιπλέον κίνηση, προς όφελος της Λήμνου.

Ακόμα και στις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων COVID 19, όπου έπρεπε να ακολουθηθούν όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση (περίπου 2 ωρών), ενώ οι επιβάτες ενημερώθηκαν εγκαίρως μέσω SMS. Επίσης, ως μη οφείλαμε, ναυλώσαμε τρεις φορές επιπλέον πλοία, δυο φορές το ΟLYMPUS και μια το ΚΟΡΑΗΣ. Τούτο μας προκάλεσε κόστος περίπου 150.000 Ευρώ, το οποίο όμως αναλάβαμε για χάρη της εξυπηρέτησης των νησιών, δείγμα της κοινωνικής μας ευαισθησίας.

 

Περαιτέρω, δουλεύοντας πυρετωδώς ετοιμάστηκε το AQUA STAR, ένα πλήρως ανακαινισμένο πλοίο,  για να αντικαταστήσει προσωρινά το AQUA BLUE. Ο λόγος ήταν ότι στο σύστημα κράτησης υπήρχαν ήδη πουλημένες θέσεις για Ι.Χ κάποια εκ των οποίων δεν χωρούσαν στο γκαράζ του Super Runner, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά τον μήνα Αύγουστο που αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα στα πληρώματα λόγω κορονοϊού και δεν μπορούσαμε λόγω ανωτέρας βίας να δουλέψουμε με διπλά και τριπλά πληρώματα (τα ταχύπλοα όπως γνωρίζετε, πρέπει να αλλάζουν πλήρωμα κάθε 10 ώρες. Το AQUA STAR, αντιμετώπισε τρεις φορές αιφνίδιο τεχνικό πρόβλημα που λυνόταν πάντα αυθημερόν, με τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν αυτές τις 3 φορές να είναι της τάξης των 4-5 ωρών και με ενημέρωση των επιβατών με SMS.

 

 

Σας υπενθυμίζουμε επίσης, μεταφέραμε συνολικά από 14 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου από Λαύριο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα και επιστροφή με τα πλοία SUPERRUNNER JET, OLYMPUS και ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ περίπου 27.000 επιβάτες και 7.800 Ι.Χ, όταν οι κρατήσεις του AQUA BLUE για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν περίπου 20.000 επιβάτες και 5.000 Ι.Χ.

 

Αυτά βέβαια τα γνωρίζετε καλά, όπως τα γνωρίζουν οι επιβάτες, οι κάτοικοι αλλά και οι φορείς της Λήμνου. Όπως επίσης γνωρίζετε καλά ότι όχι μόνο δεν κάναμε κακό στον τουρισμό των δυο νησιών,  ( όπως ισχυριστήκατε εσφαλμένως) αλλά, αντιθέτως, συμβάλλαμε στην ανάπτυξη του, μεταφέροντας πολύ περισσότερους επιβάτες. Επίσης γνωρίζετε καλά ότι δεν έχουμε παραβιάσει κάποια διάταξη νόμου ή κάποια συμβατική μας υποχρέωση, γιατί εάν το είχαμε πράξει μετά βεβαιότητος θα  είχαμε υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Προξενεί όμως κατάπληξη το ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχατε τόσο από τον εκπρόσωπο της εταιρείας μας όσο και από τον Υπουργό Ναυτιλίας, ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 21.9.2021 θα επανέλθει το AQUA BLUE στη γραμμή,   συγκαλέσετε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την 2.9.2021 με συμμετοχή και του Έπαρχου κ. Βλαττά, με μόνο θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το Λαύριο και την Καβάλα». Ακόμα μεγαλύτερη κατάπληξη, προκαλεί η εισήγηση σας για «…κινητοποίηση και αποκλεισμό του κατάπλου του πλοίου (Aqua Star) την Παρασκευή 10.9.2021».

 

Όπως προκύπτει από την παράθεση των πραγματικών περιστατικών, η εταιρεία μας όχι μόνο δεν έχει προκαλέσει πρόβλημα στη σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το Λαύριο αι την Καβάλα, αλλά αντίθετα, χωρίς να είναι υποχρεωμένη και με σημαντικό πρόσθετο κόστος, έλυσε προβλήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς δική της υπαιτιότητα.

 

Ακριβώς γι’  αυτό  με την παρούσα επιστολή μας, ζητούμε τα  απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 2/9/2021, ώστε να είναι σαφές το περιεχόμενο της εισήγησης σας, όπως και όλων των τοποθετήσεων, ώστε κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Δυστυχώς, δεν είναι  πρώτη φορά που στοχοποιείτε αβάσιμα την εταιρία μας  ΚΙΑΡΑ Ν.Ε. και τα πλοία της. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχετε συγκαλέσει τρία δημοτικά συμβούλια με το ίδιο θέμα και έχετε προβεί σε επανειλημμένες δηλώσεις κατασυκοφάντησής μας, παραγνωρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες ενέργειες και πρωτοβουλίες μας για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

 

 

Παρακάμπτουμε, για την ώρα, τα σοβαρά ερωτήματα που γεννά η στάση σας αυτή…

 

Θέλουμε  όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι η εταιρεία μας δεν θα ανεχτεί ούτε τη συκοφάντησή της από εσάς,  ούτε την πρόκληση ζημίας δικής της και των νησιών από τις παράνομες πράξεις και πρωτοβουλίες σας. Είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που παρέχει το κράτος δικαίου, ώστε να προστατεύσουμε τη δουλειά μας και τη φήμη μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την  απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών.

 

Με βάση όλα όσα παραθέσαμε και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας σας καλούμε να  ανακαλέσετε εγγράφως και δημοσίως όλες τις συκοφαντικές εναντίον μας δηλώσεις, καθώς και να προχωρήσετε στην ανάκληση της απόφασης 98/2021 περί απαγόρευσης κατάπλου του πλοίου μας.   Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας, των οποίων αναλαμβάνουμε την ευθύνη στο ακέραιο.

Για την

ΚΙΑΡΑ ΝΕ

Γεώργιος Αθανασόπουλος

Σημ. LimnosNea.gr : Στη Φωτογραφία το ΑΚΟΥΑ ΣΤΑΡ, τότε με την βλάβη στον Καταπέλτη…

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button