Τελευταία (;) ζαριά για την εθνική μας απόψε

Τελευταία (;) ζαριά για την εθνική μας απόψε
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», λέει η παροιμία. Απόψε στις 10 παρά τέταρτο η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δίνει έναν πολύ κρίσιμο αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο με αντίπαλο τη Σουηδία για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλου (Μουντιάλ) που θα γίνει του χρόνου.
Όπως και οι προηγούμενοι αγώνες της Εθνικής, θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι ΟΡΕΝ TV
Πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ομάδα μας, που μέχρι τώρα έχει δώσει 3 αγώνες και δεν έχει ούτε μία νίκη, αλλά 3 συνεχόμενες ισοπαλίες.
Αντίθετα, η Σουηδία έχει ισάριθμες νίκες, η τελευταία μάλιστα επί της πανίσχυρης Ισπανίας.
Να θυμηθούμε την τελευταία από αυτές τις ισοπαλίες, που έγινε πριν από μια βδομάδα με το Κόσοβο. Χωρίς ούτε καν υποψία φάσης σε όλο το πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε από το πουθενά στο τέλος, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δεν έκανε τίποτα για να «χτίσει» σε αυτό το προβάδισμα, δεν επιδίωξε να βρει δεύτερο γκολ. Ίσα ίσα που ολοένα και περισσότερο έδωσε δικαιώματα στο Κόσοβο και το πλήρωσε ακριβώς με το ίδιο νόμισμα, αφού στο 92’ ισοφαρίστηκε στο τελικό 1-1.
Αποτέλεσμα και έκβαση δικαιότατη. Αποτέλεσμα καταδικαστικό αφού με 3 ισοπαλίες σε ισάριθμες αγωνιστικές, οι 2 εκ των οποίων κόντρα στις μικρότερης δυναμικότητας Γεωργία και Κόσοβο, δεν δικαιολογείται ελπίδα για διεκδίκηση εισιτηρίου για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πόσο μάλλον όταν ούτε η εικόνα επιτρέπει κάτι διαφορετικό, ούτε και τα αποτελέσματα των υπολοίπων (θεωρητικών) ανταγωνιστών αφήνουν το παραμικρό περιθώριο.
Εύλογα και απολύτως αναμενόμενα έφτασε στο προσκήνιο θέμα αντικατάστασης του προπονητή Φαν’τ Σχιπ, με τον Ολλανδό να θεωρείται (και να είναι) «τελειωμένος», με το μόνο ερωτηματικό αναφορικά με το στάτους του να μην είναι το αν θα επισημοποιηθεί η αποχώρησή του από τον πάγκο, αλλά το πότε. Οι πλέον προχωρημένες σχετικές προβλέψεις εκτιμούν πως σε περίπτωση νέου αρνητικού αποτελέσματος απόψε, τότε το «τέλος» του εκλέκτορα της Εθνικής θα είναι άμεσο.
«Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι η ιδανική. Θέλουμε τη νίκη για να είμαστε ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος για την απευθείας πρόκριση ή τα μπαράζ. Ξέρουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο. Μέχρι τώρα είχαμε τρεις ισοπαλίες και με ισοπαλίες μόνο δεν μπορείς να πας μακριά. Πιστεύω πως έχουμε ποιότητα. Η διαδικασία δεν σταματά. Ελπίζω να να δείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλά απέναντι σε μια δυνατή ομάδα και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα»,
δήλωσε ο Φαν’τ Σχιπ, αρνούμενος να αναφερθεί για το μέλλον του στον πάγκο.
Επιστρέφει έχοντας εκτίσει ο Ζέκα (χαφ). Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε με ενοχλήσεις που ανάγκασαν τον Γιαννούλη (αρ. μπακ) να μην ολοκληρώσει την χτεσινή προπόνηση. Διαθέσιμος έχοντας αποθεραπευτεί είναι ο Τζόλης (εξτρέμ). Και οι δυο είναι νεαροί, πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά παίζουν στην Αγγλική Νόριτς.
Η αντίπαλος μας Σουηδία έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο ματς με την Ισπανία στη Στοκχόλμη και νίκησε απόλυτα δίκαια με 2-1 Έτσι έχει 3 νίκες σε ισάριθμα ματς και βρίσκεται στην κορυφή του Ομίλου, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την πρωτιά.
Απόψε θεωρείται φαβορί για τη νίκη, αν και στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν. Όση ώρα θα διαρκεί το ματς μπορούμε να τραγουδάμε το ωραίο παλιό τραγουδάκι του Γρηγόρη Μπιθικώτση:
«Ρίξε μια ζαριά καλή και για μένα βρε ζωή
Φέρε και καμιά εξάρες, φτάνουν πια ντόρτια και δυάρες
Φτάνουν πια τόσοι καημοί.
Φίλος και λαβωματιά κι ειν’ η αγάπη μου φωτιά
Πού να πω τα βάσανά μου, πού να πω τα μυστικά μου
που μου καίνε την καρδιά
Δεν είμαι παιδί κακό, γιατί θέλεις να πονώ
Έφτασε η ψυχή στο στόμα, μ’ ένα ασσόδυο ακόμα
απ’ τον κόσμο θα χαθώ
Ρίξε μια ζαριά καλή και για μένα βρε ζωή
Και για μένα βρε ζωή ρίξε μια ζαριά καλή».