Λήμνος

Λημνος- Εις Μνήμην ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΥΡΑΚΗ. – Ποιοι συμμετέχουν και ειναι πολλοί!

Συναυλία Εις Μνήμην ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΥΡΑΚΗ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΗΜΝΟΥ είναι ο οικοδεσπότης στη μουσική βραδιά-αφιέρωμα στη μνήμη του Σ ΜΑΥΡΑΚΗ, ο οποίος άλλωστε επί πολλές δεκαετίες υπήρξε και ακούραστο μέλος της

Καλλιτεχνική διεύθυνση Δημήτρης Σ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Τραγουδούν
Βασιλεία ΘΑΣΙΤΟΥ
Μαρία ΚΕΤΙΚΙΔΟΥ
Γιώργος ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Δημήτρης ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Γιάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Στέφανος ΠΟΥΡΙΑΝΟΣ
Αλέκα ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΑ
Σωτήρης ΡΟΔΑΝΙΔΗΣ
Γιώργος ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ
Στέφανος ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΗΣ
Θανάσης ΧΑΛΚΑΣ

Σολίστ Κυριάκος ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ, Νίκος ΣΤΕΦΑΝΙΔΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ η φωνή του Ρεΐς-Ντερέ

Σωτήρης Μαυράκης
Γεννήθηκε το 1934 στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου σε περιβάλλον προσφύγων από το Ρεισντερέ της Μικράς Ασίας με καλλίφωνους αμανετζιδες τραγουδιστές. Η κατοχή, του στέρησε τη βασική εκπαίδευση, αφού όπως έλεγε ο ίδιος πήγε μόνο πρώτη και τετάρτη τάξη.

Στην κατοχή γνώρισε την αδικία, τότε που ο δοσίλογος του χωριού μάζευε από τα σπίτια ζώα, αυγά, η ότι άλλο είχε ο κάθε φτωχός, για να τα δίνει στους γερμανούς. Αυτό σημάδεψε την παιδική του ψυχή, ίσως για αυτό αργότερα στρατεύτηκε στην αριστερά με πάθος για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς συμβιβασμούς. Γύρω στο 1956 απόκτησε το πρώτο του μουσικό όργανο, ένα τρίχορδο μπουζούκι. Έτσι ξεκίνησε μια μουσική πορεία που κράτησε μέχρι σχεδόν το θάνατο του.

Έπαιξε με όλους τους μουσικούς της Λήμνου και αναδείχτηκε ως ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές του νησιού, παίζοντας σε όλα τα χωριά σε πανηγύρια και σε γάμους.
Η φωνή του ευτυχώς έχει αποθανατιστεί σε διπλό CD με το όνομα “Ρεϊς-Ντερέ
Τραγούδια των προσφύγων του Ρεϊς-Ντερέ Μικράς Ασίας” που τραγουδά η οικογένεια Σωτηρίου Μαυράκη.

Η συμβολή του στη διάσωσης & διάδωσης της μουσικής των προσφύγων της Λήμνου τον ανέδειξε σε μία σημαντική μορφή της παραδοσιακής μουσικής με πανελλαδική απήχηση, με πολλές συμμετοχές και αφιερώματα σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Διοργάνωση
ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button