Επιλεγμένα

Λημνος- Καταστροφές και γέφυρες στενές…

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές  στα πεδινά χωριά απο το Λιβαδοχώρι μέχρι  τον Κοντια,  τοσο εντος των οικισμών σε κατοικίες και περιβόλια όσο και στις γύρω αγροτικές σπαρμένες  περιοχές.

Στην εκπομπή μας  απο το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ υπήρχε ένταση  και αγανάκτηση απο άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές Ζημιές στα σπίτια τους καθώς πλημμύρισε η περιοχή  και ηταν αποτέλεσμα του γεγονότος οτι τα τελευταία  χρόνια δεν έγινε καθορισμός των ρεμάτων που περνούν απο την περιοχή και μέσα απο τα χωριά.

Η περίπτωση του Στράτου Λυρούδιαο, ο  οποίος   μας  περιέγραψε τη ζημιά που έπαθε  στο σπίτι του στη περιοχή του Πορτιανού  σε έπιπλα και ηλεκτρικά και σε ένα περιβόλι   για τον οποίο καμάρωνε με 800 δέντρα.

“Με το αιμα της καρδιας μας τα καναμε”  μας  είπε ο Στράτος,  για πολλά χρόνια ναυτικός στα ποντοπόρα!  Ειχε όπως μας   στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  έγγραφο αίτημα προς το Επαρχείο  από  το 2017 για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη του ποταμιού το οποίο κουβαλά στη Θάλασσα  τα νερά μια ολόκληρης περιοχής .  Πήγε, τότε,   μηχανικός είδε και παραδέχτηκε ότι το αίτημα του καθαρισμού ήταν σωστό αλλά το Επαρχείο  είχε  τα μηχανήματα του  παροπλισμένα,  αφού δεν είχε χειριστές!

Αυτό πληρώνουμε τώρα σε όλη τη Λημνο…  από τον Κάσπακα μέχρι την Καλλιόπη.  Ένας ετήσιος καθαρισμός των ρεμάτων  που είναι τόσο απαραίτητος και  δεν  έγινε  ποτέ…

Ο  Πρόεδρος του Λιβαδοχωρίου Κωστας Δήμου, μας μιλησε για  τις δυσκολίες και ζημιές που έγιναν  σε  στην Περιοχή του  μέσα στο Χωριό , στο Γυμνάσιο  και στον πλημμυρισμένο κάμπο  μέχρι το αεροδρόμιο που έγινε λίμνη για πολλές ώρες.  Εκει όλα τα σπαρμένα εχουν  καταστραφεί ανάμεσα τους  και θερμοκήπια  και μπαξέδες με λαχανικά που τροφοδοτούσαν όλη τη Λήμνο καθώς και  τα εκεί  επι το δρόμου μανάβικα.

Στην περιοχή του κάμπου του Κορνού  πλημμύρισαν  τα χωράφια στα  “Μαυρα Αμπελια”  από το ποτάμι που καταλήγει στον Αυλώνα. Ούτε εδώ είχε προηγηθεί κάποιος προληπτικός καθαρισμός παρά  το γεγονός ότι το  πρόβλημα είναι   γνωστό και χρόνιο…

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις από την τρομερή κακοκαιρία της Πέμπτης , Παρασκευης 21, 22 Νοεμβρη και  μέχρι αυτή της Δευτέρας 25/11 όσοι  ζητούσαν κάποια παρέμβαση  σε κρίσιμα σημεία από το Επαρχείο εύρισκαν την πλήρη αδυναμία του  να κάνει κάτι και με αφοπλιστική ειλικρίνεια    ο Έπαρχος απαντούσε  οτι δεν υπήρχαν μηχανήματα και χειριστές αλλά ούτε κάποιο  κονδύλι για ενοικίαση ιδιωτικών μηχανημάτων.

Ο Πρόεδρος του Κάσπακα, όπως μας τα περιέγραφε με παρρησία βρήκε την ίδια αντιμετώπιση οταν ζήτησε τον άμεσο καθαρισμό  της   Γέφυρας του  Ραγκαβά, που πάει στη Παραλία του Άγιο Γιάννη  Κασπακα  και  αν υπερχειλίσει θα πλημμυρίσει με  σοβαρές ζημιές σε σπίτια  ολη η περιοχή. Ο Επαρχος Λήμνου Άγγελος Βλάττας  κατά δήλωση του Προέδρου του Κασπακα Χρ. Σεϊτανίδη δεν  είχει καμιά δυνατότητα να κάνει κάτι.

Την αλήθεια έλεγε ο Έπαρχος αλλά τότε  το Επαρχείο  κυριολεκτικά εκμηδενίζεται…

Βέβαια μετά από όλα αυτά  σε Ραδιοφωνική  επικοινωνία  που είχαμε   με τον Περιφερειάρχη  Κώστα Μουτζούρη μας  είπε οτι  έχει συνεχή επαφή  με τον Έπαρχο και με τον Στέλιο Κανταρά,  του  Συνδυασμού του,  ο οποίος είναι  μέλος της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως μας είπε ο κ. Μουτζούρης  του ζήτησε ο Έπαρχος αυτές οι περιοχές  να κηρυχτούν σε κατάσταση  “Έκτακτης Αναγκης” κατι που ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης με αίτημα του  προς το Υπουργείο.

Οταν του θέσαμε την  αδυναμία του Επαρχείου για οτιδήποτε (!)  ο κ. Μουτζούρης μας είπε ότι  έχει δώσει εντολή  για να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα  ιδιωτών,  όμως αυτό στην παρούσα φάση είναι “κατόπιν εορτής”

Άλλες περιοχές   με συγκεκριμένες ζημιές είναι και η περιοχή του Εβγάτη με το “ανήμπορο” φράγμα εκεί.

–Καβάκια φύτρωσαν κάτω από τη Γέφυρα του Κεντρικού δρόμου, μας είπε ο Παύλος Καλλιγερής,  αφου και αυτή η περιοχή πλημμύρισε και σκέπασε καταστροφικά  ένα ολόκληρο φυτώριο που διατηρούσε εκεί.

Ενας άλλος  συνομιλητής  μας το Λευτ. Παπακλωνάρης  απο την ίδια περιοχή του  Θάνους ,  στο Φράγμα του Εβγατη  ζητούσε καθαρισμό της κοίτης και ενίσχυση με κάποιο  τοιχίο , όμως και αυτός έπεσε στην πλήρη αδυναμία των Υπηρεσιών μας., που είναι “για τα Μάτια” με αποτέλεσμα στη δεύτερη Νεροποντή της Δευτέρας 25/11  να μην αντέξουν κάποιες δικές  του και άλλες  ιδιωτικές κατασκευές και να  πλημμυρίσει  το Κτήμα του και να  καταστραφούν   όλα τα φυτεμένα, να παρασυρθούν αρκετά μελίσσια  που διατηρούσε ,    να πνιγούν όρνιθες και να είναι  και εδώ ολική η καταστροφή .  Ακόμη μια περιοχή το υ Εβγατη,   που πρέπει οι να κηρυχτεί κατάσταση  έκτακτης ανάγκης, μήπως και τύχουν αποζημίωσης όλα αυτά…

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΒΡΗΚΑ  ΣΤΟ FACE BOOK – ΕΙΝΑΙ  ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΥ,  ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ  ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ, ΠΙΟ ΣΤΕΝΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button