Περιοδικό

Η Ιεροτελεστία  της Άνοιξης

Η Ιεροτελεστία  της Άνοιξης

Γράφει η Χριστίνα Κάβουρα

Η Περσεφόνη γυρίζει πίσω στη γη  από τα παλάτια του Πλούτωνα και η μάνα της η Δήμητρα ξεκινά την ιεροτελεστία της Άνοιξης γιατί η χαρά της είναι απερίγραπτη για την επιστροφή της Κόρης ! Επιτρέπει στις αμυγδαλιές να ανθίσουν φέρνοντας ελπίδα στην δική της καρδιά, ελπίδα αναμονής,  και στις καρδιές όλων μας ότι όλα θα πάνε καλά, η Άνοιξη είναι κοντά, η Κόρη θα βρει μια γη γεμάτη χαρά και λουλούδια και πολύ πράσινο και δένδρα ανθισμένα, και πολλές Ιέρειες της Άνοιξης ανθισμένες και χαρούμενες να την προϋπαντήσουν !

Στους Αρχαίους μας προγόνους άρεσαν οι Μύθοι και οι Ιστορίες που εξηγούσαν τα πάντα, κάποτε  απλά κάποτε  πολύπλοκα, αλλά δεν υπάρχει άλλος Λαός πάνω στη γη που να διαθέτει μια τέτοια Μυθολογία, υπέροχη έως και παρανοϊκή, ανυπέρβλητη   όμως στο μεγαλείο της ! Μάλλον δεν υπάρχει άλλος Λαός με την φαντασία τη δική μας !

Καλωσορίζουμε όλοι μας την Άνοιξη, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα την περιμέναμε σαν όαση στην καθημερινή μας έρημο !  Ναι ήταν σαν να περάσαμε μια  δύσκολη έρημο, όπως είναι πάντα η έρημος, άνυδρη και ψυχρή. Την νύχτα πέφτει πολύ η θερμοκρασία στις ερήμους μόνο που η δικιά μας έρημος είχε πολύ κρύες  μέρες και νύχτες, αρρώστιες, θανάτους και τελικά και πόλεμο !

Νομίζω ότι όλοι μας περιμένουμε κάτι περισσότερο από την Άνοιξη, όλο αυτό το φως που συνοδεύει την Άνοιξη γεννά την ελπίδα,  ελπίδα για  μια καλή είδηση ευδαιμονίας που θα αλλάξει πράγματα στον κόσμο, που θα διώξει τον φόβο που θα ανοίξει τις πόρτες της ψυχής μας !

Μόνο που εμείς οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουμε,  άβυσσος η ψυχή μας και οι ειδήσεις δύσκολες !

Δεν θέλω να απομυθοποιήσω και την Άνοιξη, τις τελευταίες μέρες έχει πέσει πολύ απομυθοποίηση στο τραπέζι ! Απομυθοποίηση ηγετών, απομυθοποίηση συγγραφέων,  απομυθοποίηση επαναστάσεων,  απομυθοποίηση σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και της μητρικής αγάπης, αισθήματος απόλυτα ιερού σε όλες τις κοινωνίες των ανθρώπων,  ιδιαίτερα στην δική μας μεσογειακή κοινωνία,  αλλά που όπως και να το κάνουμε γέννησε και Μήδειες !

Δικός μας και ο μύθος της Δήμητρας που ερημώνει την ψυχή της η αρπαγή και έλλειψη της Περσεφόνης,  που σύμφωνα με τον μύθο ανάβει την Αίτνα να την ψάχνει στο φως του Ηφαιστείου απεγνωσμένα και την  νύχτα, δικός μας και ο μύθος της Μήδειας που σκοτώνει τα παιδιά της να τιμωρήσει τον Ιάσωνα !

Διαβάζοντας το κείμενο του  Θουκυδίδη για το πώς αντιμετώπισε τότε η  Αθήνα την περίπτωση  του λοιμού, τις καραντίνες, τους εγκλεισμούς, τους θανάτους, την ασθένεια και το πώς αυτή η ασθένεια είχε επίπτωση στις κοινωνικές και προσωπικές τους σχέσεις  και στην συμπεριφορά τους έναντι του Κράτους σκέπτομαι ότι η Ιστορική Γνώση βοηθά γιατί τελικά τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα με κάποιο περίεργο τρόπο επαναλαμβάνονται ίσως γιατί η ανθρώπινη φύση παραμένει πάντα η ίδια είτε φοράς χιτώνα είτε γραβάτα. Τελικά η μελέτη της Ιστορίας παραμένει εξαιρετικά χρήσιμη !

 

Εύχομαι σε όλους μας μια καλή Άνοιξη, ελεύθερη επιτέλους από κορονοϊούς, μάσκες, φόβους,  ειρηνική για όλο τον πλανήτη,  ευλογημένη !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button