Λημνος- Παναγιώτης Κατσώνης: όσα πρέπει να ξέρουμε για τους εμβολιασμούς.
Οι εμβολιασμοί ηταν το κύριο θεμα της, πριν από λιγες μερες, συνέντευξης του Συμπατριώτη μας, απο το Κορνό, Επίκουρου Καθηγητή Γενετικής Παναγιώτη Κατσώνη. Τη συνέντευξη έκανε εκ μέρους του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ η Δέσποινα Καμπουρόπουλου.
Τη συνέντευξη αυτή για την οποία λάβαμε 10δες ενθουσιώδη σχόλια, για τη σαφήνεια και τις καίριες ερωτήσεις – απαντήσεις, θα την ξαναμεταδώσουμε σήμερα Παρασκευή 4/6, ώρα 13.00 .
Με την ευκαιρία παραθέτουμε ένα μέρος απο το Βιογραφικό του Παναγιώτη Κατσώνη , ο οποίος τελείωσε στη Μύρινα το Γυμνάσιο και το Λύκειο, σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο εργάστηκε στην ειδικότητα του για λιγο στην Ελλάδα και μετακόμισε στην Αμερική για μια σπουδαία επιστημονική πορεία. Να πως την περιγράφει ο ίδιος το πλούσιο βιογραφικό του:
Το 2001, έλαβα πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές από το τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Εκεί μπήκα στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Peter Vekilov και δούλεψα σε προσομοιώσεις αλλαγών φάσεων σε πρωτεϊνικά διαλύματα. Η έρευνα αυτή διήρκησε 5 χρόνια και ήταν σε συνεργασία και χρηματοδότηση από τη NASA.
Το 2006 μεταπήδησα στο τμήμα γενετικής της ιατρικής σχολής του Μπέιλορ (Baylor College of Medicine), αρχικά ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, στη συνέχεια ως Λέκτορας, και έπειτα ως Επίκουρος Καθηγητής. Η έρευνα μου στη γενετική επικεντρώνεται στο να κατανοήσουμε το DNA του ανθρώπου αλλά και κάθε άλλου ζωντανού οργανισμού. Συγκεκριμένα αναπτύσσουμε υπολογιστικά μοντέλα που διαχωρίζουν τις παθογόνες μεταλλάξεις από τις αβλαβείς, συσχετίζουν γονίδια με ασθένειες, και προσδιορίζουν το ρίσκο ασθένειας για κάθε γονιδίωμα. Η έρευνα αυτή είναι στο πλαίσιο συνεργασίας με τον καθηγητή Olivier Lichtarge και χρηματοδοτείται από τον Εθνικό Οργανισμό Επιστημών (National Science Foundation), το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (National Institutes of Health), και πρόσφατα από το Γραφείο Διοίκησης Εθνικών Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence) των ΗΠΑ. Το μοντέλο μου για τον διαχωρισμό παθογόνων μεταλλάξεων από τις αβλαβείς έχει βραβευτεί από τρεις ανεξάρτητες επιτροπές του οργανισμού Critical Assessment of Genome Interpretation (Κριτική Αξιολόγηση της Ερμηνείας του Γονιδιώματος).
Έχω δημοσιεύσει πάνω από 50 επιστημονικά άρθρα και κατέχω μία πατέντα. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Genes και κριτής σε 7 επιστημονικά περιοδικά.