Λήμνος

Λημνος- σαλιάγκ ! Πόσους μάζεψαν, πως καθαρίζονται, με τι μαγειρεύονται.

Η βροχή ήταν πολύ  και με αυτές που προηγήθηκαν  βγήκαν, επιτελούς,  οι Σαλιαγκ.  Τωρα,  με τόση βροχή δεν είχαν καμιά  δικαιολογία.

Όσοι πήγαν για  σαλιάγκ  και ήξεραν απ αυτα μάζεψαν,  άλλος μου είπε 500, άλλη 600 και άλλος ότι μετα τους 1000 σταμάτησε να μετρά…

Τα παλιά χρόνια μου είπε η Κατερίνα Παπακουτή απ τον Πλατή,  οταν είχε τα κουράγια,  μάζευε μέχρι και 10 κιλά και μοίραζε…

Η άλλη μας είπε ότι πηγε στην Πλάκα, κατάγεται   απο εκεί, όπου,  λέει,  οι σαλιαγκ είναι “καριβόλ'” ενώ από δω απ τη Μύρινα μερια,   είναι ” πλατιοί”  και οι “καριβόλ’ είναι πιο μεγάλοι,  πιο γεμάτοι και πιο αφράτοι !!! Οι ρατσες παντου!

Η επεξεργασία χρειάζεται γνώσεις και συμφωνούν όλοι πως γίνεται για να καθαρίσουν και να είναι έτοιμοι για μαγείρεμα .

Σε ένα καλάθι με αλεύρι ή πίτυρα για να τρώνε  και να “βγάζουν” μέχρι  να καθαρίσουν τα “μέσα” τους. Αυτό διαρκεί τρεις μέρες.   Μετά πλύσιμο,  πολλά χέρια, μέχρι 12 !,  με αλατόνερο ή στη θάλασσα, μέσα έξω  με το καλάθι…

Οι σαλιαγκ σε 3 μέρες είναι έτοιμοι για μαγείρεμα. Γίνονται  με κρεμμύδια κάτι σαν το στιφάδο, με φλομάρια και με ρύζι.  Με τα φλομάρια είναι τελεία…, νομιζω !

Κρεμμυδάκι,  σκόρδο για τσιγάρισμα, μετα βράσιμο  με σάλτσα και άλλα μυρουδικά… Τέλειο.

Για να βγαίνει εύκολα το φαϊ  απο το κέλυφος  του σάλιαγκα, πριν αρχίσει το μαγείρεμα κόβουμε την κορυφή απο το κέλυφος.  Το φαϊ  βγαίνει ρουφώντας  ή  πιο “καλλιτεχνικά” με το πιρούνι (συνιστώμενο) ή με οδοντογλυφίδα. Καλοφαγωτ΄!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button