Loaf Stories. Το ψωμί που μας φέρνει κοντά! Σειρά Εκδηλώσεων στη Λημνο, που αλλου;

Loaf Stories. Το ψωμί που μας φέρνει κοντά
Φεβρουάριος-Απρίλιος 2025
Το έργο “Loaf Stories. Το ψωμί που μας φέρνει κοντά” (Loaf Stories. Identity and belonging through bread culture) είναι ένα συμπεριληπτικό πρόγραμμα πολιτιστικής εκπαίδευσης που εστιάζει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ της Ελλάδας (Λήμνος) και της Νορβηγίας (Όσλο). Το έργο συντονίζεται από την AMKE Places & Traces (Πού κρύβεται η Υψιπύλη; Κεράδες, μπόντ’λες και τσαγίρια! κ.ά.).
Αντλώντας έμπνευση από την κουλτούρα του ψωμιού και τη σημασία του για την κοινότητα, και αξιοποιώντας την εμπειρία των εταίρων στην εκπαίδευση, την άυλη κληρονομιά και την αειφορία, το έργο δίνει έμφαση σε σπόρους αρχαίους και παραδοσιακούς, στη σημασία της παρασκευής και κατανάλωσης ψωμιού για την κοινότητα, καθώς και στον εξοπλισμό και τις τεχνικές, σύγχρονες και παραδοσιακές, που προωθούν βιώσιμες πρακτικές.
Αναλυτικά
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τους Νορβηγούς εταίρους του έργου Fragment και Sanke, η Places & Traces προετοιμάζει και υλοποιεί μια σειρά δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο την 1η εβδομάδα του Απριλίου 2025. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν:
- Παρασκευή 4 (18.00-20.00 μ.μ.) & Σάββατο 5 (10-13.00) Απριλίου | Διήμερη εκδήλωση για το ψωμί ως παράγοντα αειφορίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και για την ενσωμάτωση της άυλης κληρονομιάς στην εκπαιδευτική πράξη και καθημερινότητα. Η γνώση, οι πρακτικές και η προοπτική που ανοίγει ο κύκλος του ψωμιού σε ένα διήμερο ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής για τη φροντίδα της γης και την άυλη κληρονομιά μας, ανοιχτό σε όλους. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Γκαλιούρη, στη Μύρινα (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα).
- Σάββατο 5 Απριλίου (18.30-20.30) | Γύρω από ένα τραπέζι, όπου θα μοιραστούμε ψωμί από ντόπια άλευρα και λημνιό κρασί, επαγγελματίες, επιστήμονες και μέλη της κοινότητας θα συζητήσουμε και θα θυμηθούμε τις μεθόδους και τις παραδόσεις που σχετίζονται με την παρασκευή του ψωμιού και την κατανάλωσή του στο νησί και στα χωριά μας. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε χώρο εστίασης στη Μύρινα.
- Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Απριλίου | Διήμερο εργαστήρι για εφήβους που φοιτούν σε σχολεία της Λήμνου, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών/τριών με αναπηρίες. Σε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δίνουν έμφαση στην ανταλλαγή γνώσης και τη βιωματική μάθηση, μαθήτριες και μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Μούδρου και του ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις σύγχρονες καλλιέργειες και τη φροντίδα της γης, τα ντόπια σιτηρά και τα άλευρα, και τα αποτελέσματα της εφαρμογής διαφορετικών τεχνικών αρτοπαρασκευής. Θα προσκληθούν επίσης να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων που θα τους/τις φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κύκλο του ψωμιού και τις σύγχρονες απαιτήσεις της διαχείρισής του. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού για μαθήτριες/ητές με μαθησιακή αναπηρία.
- Δευτέρα 7 Απριλίου | Μια συνάντηση των διοργανωτών με τον Δήμο Λήμνου και εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ενσωμάτωση της άυλης κληρονομιάς μέσω της κουλτούρας του
ψωμιού στην εκπαιδευτική πράξη.
Info:
- Σχεδιασμός, συντονισμός: Places & Traces AMKE (Λήμνος, Ελλάδα)
- Εταίρος επιστημονικής τεκμηρίωσης Sanke (Όσλο, Νορβηγία)
- Εταίρος ενεργοποίησης κοινότητας Fragment (Όσλο, Νορβηγία)
Ειδικός συνεργάτης για θέματα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: MedINA
Στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετέχουν: ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Μούδρου, ΕΕΕΕΚ Λήμνου (Ρεπανιδίου)
Το έργο «Loaf Stories» επωφελείται με χρηματοδότηση από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.