2025
Περιοδικό

Νηστήσιμη ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

Νηστήσιμη ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Η ταχινόπιτα εμφανίζεται στα ζαχαροπλαστεία συνήθως στριφτή και μόνο σε περιόδους νηστείας, πριν από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, Εντούτοις είναι ένα υπέροχο γλύκισμα, ιδίως για πρωϊνό και αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ φύλλο κρούστας για γλυκά

100 γρ καρύδια

100 γρ ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

200 γρ νερό

50 γρ ελαιόλαδο

50 γρ ζάχαρη

380 γρ ταχινόκρεμα

150 γρ νερό

Ταψί  42χ34 εκ.

ΕΚΤΕΈΣΗ

Σε ένα ταψί 42χ34 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας σε κάθε γωνία του ταψιού.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ νερό , 50 γρ ζάχαρη,  50 γρ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Ραντίζουμε τα φύλλα από πάνω χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε 100 γρ σπασμένο καρύδι μαζί με 100 γρ ζάχαρη, 1 κτγ κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Αδειάζουμε  380 γρ ταχινόκρεμα σε ένα μπολ και την αραιώνουμε με 150 γρ νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά να ρευστοποιηθεί.

Σουρώνουμε σαν ακορντεόν τα φύλλα κρούστας και τα βάζουμε κάθετα το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψουμε το ταψί.

Ραντίζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια με το μείγμα. Αφού τα ραντίσουμε ρίχνουμε σε όλο το μέρος το μείγμα με το καρύδι.

Προσθέτουμε την ταχινόκρεμα και διπλώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα.

Βάζουμε από πάνω τα 2 φύλλα που είχαμε στην άκρη και ραντίζουμε ελαφρά χαράζουμε ελαφρώς την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30 λεπτά στους 180 c ανάλογα τον Φούρνο. Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την κόβουμε.

Μπορούμε να την σερβίρουμε και με ζάχαρη άχνη.

https://youtu.be/Ppn6ICiDVsY

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button