Λήμνος

"Λογισμοί στο σύθαμπο"

Την Παρασκευή 22/2 έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεόδωρου Μπελίτσου, “Λογισμοί στο σύθαμπο”,  σε μία κατάμεστη αίθουσα του  βιβλιοπωλείου Αd Libidum, στην Νέα Σμύρνη. 

Συνάδελφοι, φίλοι, αρκετοί Λημνιοί –  Γιώργος και Άσπα Κότσαλη , ο κ. Πλάντζος  Δημήτρης, καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ Τσοτρούδης Αριστείδης, η κ. Πλιάτσκα Χαρούλα η κ. Βλαχοπούλου Βαρβάρα ,ο κ. Πανταβός  Κυριάκος κ.α – σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. 

 Τρείς συνάδελφοί του μίλησαν για το σπουδαίο συγγραφικό έργο του και διάβασαν αποσπάσματα, που συγκίνησαν, ευαισθητοποίησαν και προβλημάτισαν.  Τα  26 διηγήματα που περιέχονται στη συλλογή, έχουν γραφτεί τη τελευταία πενταετία, δηλαδή στην καρδιά της κρίσης.  Ο συγγραφέας  ασχολείται με τον καθημερινό άνθρωπο της διπλανής πόρτας και καταγράφει τους προβληματισμούς για το νόημα της ύπαρξης, την αξία της ζωής και το μεγαλείο του ανθρώπου, άλλοτε με πίκρα κι άλλοτε με αισιοδοξία. 

” Το  σύθαμπο ” δηλαδή η ώρα που το φως υποχωρεί και το σκοτάδι παίρνει τη θέση του, είναι η στιγμή που μου γεννήθηκαν οι ιδέες για τα περισσότερα  από τα διηγήματά μου. Όλοι έχουμε θαυμάσει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Αλλά εκτός από την ομορφιά που εκπέμπει, αυτό που εισπράττω εγώ,  είναι πως στέλνει ένα μήνυμα. Υπενθυμίζει στον άνθρωπο πόσο  μικρός και αδύναμος είναι. Κάθε απόβραδο συμβαίνει αυτό. Ο ήλιος δύοντας μας το λέει: είστε ασήμαντοι, συνειδητοποιήστε το και αξιολογείστε διαφορετικά τη ζωή” μας λέει ο συγγραφέας.

Στα διηγήματα περιλαμβάνονται και τα βραβευμένα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς το “Περνας και δεν μας χαιρετάς” και το ” Μπαμπούμ  φαντάζ ” με λημνιακή ντοπιολαλιά.

Το 1995 τιμήθηκε με έπαινο από τη Ακαδημία Αθηνών για το έργο του” Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Λήμνο” 

Καλοτάξιδο κύριε Μπελίτσο!

Νίτσα Δώρα

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button