2025
Uncategorized

Μακαρόνια με κιμά – το εθνικό μας φαγητό Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μακαρόνια με κιμά – το εθνικό μας φαγητό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Στα χρόνια των παππούδων μας το εθνικό ελληνικό φαγητό ήταν η σούπα φασουλάδα, με καρότο, σέλινο κρεμμύδι και ντομάτα. Μια ποντιακή παραλλαγή του ήταν φασούλε με μαυρολάχανα. Σήμερα αν ρωτήσεις 10 παιδιά, ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους φαγητό, 8 στα 10 θα πουν τα μακαρόνια με κιμά. Αλλά και οι μεγάλοι τα προτιμούν, συνήθως με σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο σκληρό τυρί.

Τα μακαρόνια τα έφεραν στην χώρα μας οι Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες (υβριστό, βαρένικα, γιοφκάς, μαντί κ.α.). Κυρίως όμως επικράτησαν μετά το 1940 τα ιταλικά, από τα οποία τα πιο γνωστά και αγαπημένα είναι η καρμπονάρα, ναπολιτέν, μπολονές, αματριτσιάνα, μαρινάρα κ.α. Σήμερε μεγάλες ελληνικές εταιρίες παραγωγής (ΑΒΕΖ, ΜΙΣΚΟ, ΚΟΡΟΝΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ κ.α.) εξάγουν σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν στη χώρα μας και οι χυλοπίτες. Δεν υπάρχει χωριό με συνεταιρισμό γυναικών, που να μη φτιάχνει εκλεκτές, σπιτικές, πεντανόστιμες χυλοπίτες με βασικά υλικά το αλεύρι από σκληρό σιτάρι, γάλα και αυγά. Στην Λήμνο έχει δημιουργηθεί μια παράδοση με τα λεγόμενα φλομάρια. Αποτελούν μάλιστα και την σπεσιαλιτέ του νησιού μαζί με κοκκινιστό αλανιάρη κόκορα, πασπαλισμένα με μπόλικο μελίχλωρο, το ντόπιο σκληρό πρόβειο τυρί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτήν την γευστική απόλαυση όταν θα βρεθείτε στο νησί του Ηφαίστου.

https://youtu.be/9vMLlxogoWM

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button